Vesti

Internacionalne operske zvezde Milijana Nikolić i Rozario la Spina gostovale u „Trubaduru“

20 april 2022

Internacionalne operske zvezde koje pevaju u najprestižnijim operskim kućama sveta, Milijana Nikolić i Rozario la Spina, gostovale su 20. aprila u Verdijevom „Trubaduru“ koji će izveden na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Dejana Savića. 

U toj operi u četiri čina, najpopularnijiem i najuzbudljivijem Verdijevom ostvarenju iz njegove „latinske trilogije", kojoj pripadaju i „Rigoleto“ i „Travijata“, mecosopran Nikolić pevala je ulogu Ciganke Acučene, a tenor la Spina dočarao je lik naslovnog junaka, trubadura Manrika. 

U roli Grofa Lune nastupio je Dragutin Matić, uloga dvorske dame Leonore bila je poverena Sanji Kerkez, dok je kapetana grofove vojske Feranda tumačio Nenad Jakovljević. 
 
Uloge su ostvarili i Tatjana Mitić (Ines), Mihailo Otašević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik) i Predrag Gligorić (Stari Ciganin).
U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Trubadur“ je premijerno izveden 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

Poslednji put Milijana Nikolić i Rozario la Spina gostovali su u Narodnom pozorištu 25. januara 2016. godine kada su nastupili u Verdijevoj „Aidi“. 

 

MILIJANA NIKOLIĆ
U sezoni 2018/19 pevala je Amneris (Aida) za Operu iz Sijetla i Operu Australije, Karmen za Operu Zapadne Australije i Acučenu (Trubadur) u Teatru Verdi u Trstu, Teatru Petruceli u Bariju i u Japanu;  2019. donela je izvođenja Verdijevog Rekvijema u Brizbejnu i na Zlatnoj obali i ulogu Đulijete (Hofmanove priče) u Teatru Kolon, Argentina.

Rođena u Sremskoj Mitrovici, Milijana je diplomirala solo pevanje u klasi prof. Radmile Smiljanić na Univerzitetu u Beogradu;  njen operski debi odigrao se u beogradskom Narodnom pozorištu u ulozi Tizbe u Rosinijevoj operi „Pepeljuga” Nakon toga je dobila dvogodišnju stipendiju za pohađanje Akademije za soliste u Teatru „La Skala” u Milanu.

Od tada je pevala vodeće mecosopranske uloge širom Evrope, Azije, Severne Amerike, Australije i Novog Zelanda.  Njen debi za glavnu ulogu u La Skali bio je Kunica u Verdijevom „Obertu“;  ovu ulogu Milijana je ponovila i u Đenovi.  Drugi italijanski angažmani  su bili u operi „Ifigenija na Tauridi“ u milanskoj Skali i Rimskoj operi pod vođstvom Rikarda Mutija, Eme (Ugo Grof od Pariza) u Teatru Doniceti u Bergamu, Teatru Belini u Kataniji i milanskoj Skali i Rosinijeve Petit Mise Solenele i Fenena (Nabuko) na Sardiniji.

U Aziji, Milijana je pevala Eboli (Don Karlo) u Koreji i za operu Hong Kong;  takođe je nastupala sa Filharmonijskim orkestrom Hong Konga, i na Kanazava festivalu u Japanu.  Njene brojne uloge u Australijskoj operi uključuju naslovne uloge kao što su Karmen, Amneris, Ježibaba (Rusalka), Acučena (Trubadur) , Venera (Tanhojzer), Ulrika (Bal pod maskama) i Adelaide (Arabela).

Bila je česta solistkinja simfonijskih orkestara Kvinslenda i Adelaide i Oklandske filharmonije u delima Verdija, Mocarta, de Falje, Mendelsona i drugih.

Ostali angažmani uključuju naslovnu ulogu u Karmen za Festival Savolina u Finskoj, za Operu Australije (u Sidneju i Melburnu) i za Državnu operu Južne Australije u Adelaidu;  Amneris (u njenom američkom debiju) za Mičigensku operu kao i u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu i Novom Zelandu;  Dalila u „Samsonu i Dalili” u Finskoj;   naslovna uloga u Vivaldijevoj „Judita trijumfuje” na festivalu u Maćerati; takođe se pojavila na svetskoj premijeri opere „Blaženstvo” za Operu Australiju u Sidneju, Melburnu i na Edinburškom festivalu.

 

ROZARIO LA SPINA
Rozario la Spina se školovao na Muzičkom konzervatorijumu u Kvinslendu, nastavljajući studije na RNCM-u u Mančesteru pod vođstvom Džozefa Vorda Obe.

Godine 2002. Rozario je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom operskom takmičenju Mario Del Monako i debitovao je u glavnoj ulozi u La Skali kao Rikardo (Oberto) ponavljajući ulogu u Đenovi.

U Australijskoj operi je debitovao kao Kavaradosi (Toska) 2005. godine, a zatim je nastupao za nacionalnu kompaniju kao Radames (Aida), Princ (Zaljubljen u tri pomorandže), Alfredo (Travijata), Pinkerton (Madama Baterflaj), Duka (Rigoleto), Princ (Rusalka), Kalaf (Turandot), Makdaf (Makbet), Rodolfo (Boemi), Don Hoze (Karmen) i u naslovnoj ulozi u „Hofmanovim pričama“.
Njegov američki debi bio je kao Rodolfo u „Boemima“ za operu u  Sijetlu 2007. godine;  vratio se u Sijetl kao Radames i prvi put se pojavio u Kanadi u istoj ulozi.

Rozario je takođe bio redovan solista simfonijskih orkestara iz Sidneja, Melburna, Kvinslenda i Adelaide i pojavljuje se na CD/DVD za  „Klasične spektakularne koncerte” sa Melburnškim simfonijskim orkestrom (ABC).  Ostali trajni  snimci uključuju „Pučinijevu romansu” sa Simfonijskim orkestrom iz Kvinslenda (ABC ), Princa u Rusalki pod dirigentskom palicom  Ričarda Hikoksa (Šandos) i 2009. veliki solo album „Rozario” sa Filharmonijskim orkestrom iz Monte Karla koji je objavio Universal muzika. 

Za dvestogodišnjicu Verdija 2013. pevao je Alfreda i Vojvodu u Pertu, Don Alvara (Moć sudbine) u Adelaidi, Verdijev „Rekvijem“ na Tajvanu i Novom Zelandu, Radamesa u Detroitu i Gastona (Jerusalim) u Fidenci;  takođe je izvodio Don Hozea širom Japana.

Nedavno je Rozario la Spina pevao Vojvodu za Operu Kvinslenda, Manrika (Trubadur) za Zapadnoaustralijsku operu, Poliona (Norma) i Kanija za Viktorijansku operu, Samsona (Samson i Dalila) u Tokiju, Kavaradosija, Turidu i Kanija za državnu Operu Južne Australije, Erika (Lutajući Holanđanin) za Melburnšku operu i Princa (Zaljubljen u tri narandže), Turidua, Kanija i Kalafa za Operu Australije.

Njegovi proslavljeni portreti Turidua i Kanija predstavljeni su na Operskom festivalu u Trapaniju (Sicilija) 2019, i za Operski festival na Novom Zelandu 2020. godine. Budući angažmani uključuju njegov debi kao Zigmunda u novoj produkciji Opere Australije Vagnerove „Valkire”, te Pinkertona (Madam Baterflaj) na Festivalu u Belgiji.