Vesti

Ulogom Rikarda u Verdijevoj operi „Bal pod maskama“,tenor Dejan Maksimović proslavio dve decenije umetničkog rada

28 februar 2018

Tenor Dejan Maksimović proslavio je dve decenije umetničkog rada, ulogom Rikarda u Verdijevoj operi „Bal pod maskama“ koju je pevao prvi put u sredu, 28. februara na Velikoj sceni.

Pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, bariton Dragutin Matić nastupio je kao Renato, dok su soprani Jelena Radovanović i Vesna Marković, te mecosopran Višnja Popov, debitovali u ulogama Amelije, Oskara i Ulrike.

Uloge su ostvarili i Miroslav Markovski (Silvano), Mihailo Šljivić (Semjuel), Sveto Kastratović (Tom), Slobodan Živković (Sudija) i Siniša Radin (Sluga).

U predstavi, koja je premijerno izvedena 22. januara 2005. godine u režiji Božidara Đurovića, učestvovao je Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.

Scenograf je Aleksandar Zlatović, kostimograf Ljiljana Orlić, a autor scenskog pokreta Ferid Karajica.

Uoči početka predstave, Višnji Popov je uručena nagrada operske Fondacije „Breda Kalef“ , za ulogu Olge u predstavi „Evgenije Onjegin“. Nagrada, koja se sastoji od Plakete i novčanog dela, dodeljuje se za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta.

Priznanje joj je uručila lično gospođa Kalef, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koja je na matičnoj sceni, tokom duge i veoma bogate karijere, pevala više od 50 vodećih mecosopranskih uloga.
M.B.