Vesti

DIRIGENT ANA ZORANA BRAJOVIĆ OBELEŽILA DVE DECENIJE UMETNIČKOG RADA

23 novembar 2011

Dirigent Narodnog pozorišta Ana Zorana Brajović, operom „Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija, koja je izvedena u četvrtak 24. novembra na Velikoj sceni, obeležila je 20 godina umetničkog rada. Čestitamo!

Ana Zorana Brajović diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Šuice Babić i magistrirala dirigovanje u klasi profesora Jovana Šajnovića.
Od 1. oktobra 1994. godine angažovana je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu na mestu dirigenta-asistenta, kao najmlađi dirigent.
U Zadužbini Ilije M. Kolarca održala je 1995. promenadni koncert u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, kao pijanista i dirigent.
Od tada redovno nastupa sa ovim orkestrom.
Iste godine, u okviru koncerta „Scene iz opera“, sa Operskim studijom Narodnog pozorišta, sa uspehom je prvi put dirigovala Mocartovu Čarobnu frulu.
Ovo delo je redovno dirigovala sledećih nekoliko sezona.
Dobila je Oktobarsku nagradu za dostignuća u muzičkoj umetnosti, 1995 godine.
Postdiplomske studije je završila 1999. godine, a na završnom ispitu je dirigovala Verdijevu „Travijatu” u Narodnom pozorištu.
U sezoni 2000/01 postaje stalni dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta
Na takmičenju „Boris Hristov“ 2000. godine u Sofiji, bila je najbolja u kategoriji pratećih izvođača-korepetitora.
Za školsku 2003/04, dobila je Fulbrajtovu stipendiju u okviru koje je studirala na Pibodi konzervatorijumu Univerziteta „Džons Hopkins“ u Baltimoru, SAD, u klasi prof. Gustava Mejera.
Učestvovala je na koncertu „Millenium Stage” u Kenedi centru u Vašingtonu – Veče kulturnih izvođenja, u okviru školskog programa Fulbrajtove fondacije – Ministarstvo spoljnih poslova SAD (2004).
Ana Zorana Brajović je 9. jula 2006. godine dirigovala svetskom premijerom opere o Nikoli Tesli „Ljubičasta vatra” Džona Gibsona, u Narodnom pozorištu, a zatim je sa ovom predstavom nastupala i na Bruklinskom festivalu (BMF) u Njujorku. Ostalo je zabeleženo, između ostalog: „Mlada, energična dirigentkinja iz Srbije, Ana Zorana Brajović, i desetak tamošnjih vrsnih muzičara u statusu slobodnih umetnika, izneli su maksimum iz Gibsonovih jednostavnih, slikovitih melodija, u do kraja sigurnoj i atraktivnoj interpretaciji“.
M.B.