Vesti

Maestro Borislav Ivanov i troje solista Državne opere iz Varne gostovali u Verdijevoj „Aidi“

16 mart 2018

Poznati bugarski solisti, članovi Državne opere iz Varne - Dimitrinka Rajčeva, Daniela Đakova i Valerij Georgiev, predvođeni direktorom te Kuće, čuvenim dirigentom Borislavom Ivanovim, gostovali su 16. marta u Verdijevoj „Aidi“.

U ovom muzičko-scenskom spektaklu, sopran Rajčeva pevala je naslovnu rolu, tenor Georgiev dočarao je jednu od najzahtevnijih uloga tog faha – lik egipatskog vojskovođe Radamesa, dok je rola Aidine suparnice Amneris bila poverena mecosopranu Đakovoj.

U jednoj od najpoznatijih svetskih opera, u kojoj je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge su ostvarili i Nenad Jakovljević (Ramfis), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Mihailo Šljivić (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Slobodan Živković (Glasnik).

U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

„Aida" je premijerno izvedena 10. aprila 2013. godine pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda, u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova i u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović.

Kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, izbor video materijala uradio je Dejan Miladinović, a video produkciju Petar Antonović.
M.B.