Vesti

TROJE SOLISTA PREMIJERNO NASTUPILO U VERDIJEVOJ OPERI „RIGOLETO“

23 maj 2015

U operi Đuzepa Verdija "Rigoleto", koja je pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović izvedena na Velikoj sceni u subotu 23. maja, premijerno je nastupilo troje solista.
Tenor Dejan Maksimović pevao je ulogu Vojvode od Mantove, u roli dvorske lude Rigoleta debitovao je bariton Dragutin Matić, njegovu ćerku Đildu dočarala je sopran Snežana Savičić Sekulić, grof Monterone bio je bas bariton Aleksandar Stamatović, plaćeni ubica Sparafučile bas Dragoljub Bajić, dok se u liku njegove sestre Madalene premijerno predstavila mecosopran Ljubica Vraneš.
U podeli su bili i Vuk Zekić (Grof Čeprano), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Nataša Rašić koja je prvi put pevala ulogu Đovane, Nevena Matić (Paž) i Vuk Zekić (Tamničar).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Libreto prema drami „Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, napisao je F. M. Pijave
Opera u tri čina "Rigoleto", u režiji Predraga Protića, premijerno je izvedena 9. juna 2001. godine sa solistima milanske Skale, a sa solistima Opere Narodnog pozorišta, tri dana kasnije, 12. juna.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Ljiljana Radonjić Orlić, koreografiju Vladimir Logunov, a asistent reditelja bila je Ivana Dragutinović Maričić.
M.B.