Vesti

DIRIGENTKINjA ZORICA MITEV VOJNOVIĆ I ŠESTORO SOLISTA PREMIJERNO NASTUPILI U VERDIJEVOJ OPERI "MOĆ SUDBINE"

12 april 2017

Verdijeva opera u četiri čina "Moć sudbine", prvi put pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, izvedena je u sredu 12. aprila na Velikoj sceni.
U toj mračnoj avanturističkoj priči o strastima ljubavi, mržnje i osvete, o nemilosrdnom progonu, samoodricanju i na kraju o smrti i oprostu, premijerno su nastupili solisti Dragutin Matić (Don Karlos), Ljubica Vraneš (Preciozila), Dragoljub Bajić (Gvardijan), Nevena Matić (Sobarica), Strahinja Đokić (Markiz) i Mihailo Šljivić (Alkade).
Glavnu sopransku rolu (Leonora) pevala je Ana Rupčić, tenorsku (Don Alvaro) Dejan Maksimović, dok je značajna baritonska uloga Fra Melitonea bila poverena Nebojši Babiću.
U rolama Trabuka i Hirurga nastupili su Slobodan Živković i Predrag Gligorić.
Bilo je ovo treće izvođenje "Moći sudbine" koja je premijerno izvedena 25. februara, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, i u režiji gosta iz Italije Alberta Paloše.
U toj operi, za koju je libreto napisao Frančesko Marija Pjave, na osnovu drame „Don Alvaro“, španskog pisca Anhela de Savedre iz 1835. godine, uz pridodavanje jedne scene iz Šilerovog „Valenštajna“, učestvovao je Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.
Scenograf je Miraš Vuksanović, izbor i adaptaciju kostima uradila je Katarina Grčić Nikolić, koreograf je Dejan Kolarov, a majstor svetla Tereza Gargano, koja je sa Ivanom Dragutinović Maričić i pomoćnik reditelja.
U autorskoj ekipi su i Mateo Anselmi i Ana Grigorović (asistenti reditelja), Dijana Cvetković i Patrik Berns (asistenti dirigenta) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).
M.B.