Vesti

OPEROM "AIDA" DIRIGENTKINjA ZORICA MITEV VOJNOVIĆ PROSLAVILA 30 GODINA UMETNIČKOG RADA

12 april 2014

Dirigentkinja Narodnog pozorišta u Beogradu Zorica Mitev Vojnović obeležila je 30 godina umetničkog rada u subotu 12. aprila operom Đuzepa Verdija „Aida“ koja je izvedena na Velikoj sceni.
Na kraju predstave, publika je kompletnu umetničku ekipu, a posebno slavljenicu, nagradila višeminutnim burnim aplauzom.
Mitev je studirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Živojina Zdravkovića i za izvanredne rezultate nagrađena je Oktobarskom nagradom grada Beograda 1984. godine.
Kao drugi dirigent u horu "Krsmanović-Obilić" i u horu "Collegium musicum" nastupala je na turnejama širom sveta.
Operski debi imala je 1987. godine dirigujući Verdijevu "Travijatu" u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju a 1989. godine primljena je kao asistent dirigent u Operu Narodnog pozorišta u Beogradu.
U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu debitovala je, takođe, operom "Travijata" 1992. godine a od 1995. godine diriguje predstave sa repertoara kuće.
Redovni je profesor na Akademiji lepih umetnosti za predmet Operski studio.
U matičnom pozorištu trenutno diriguje opere „Don Paskvale“, „Pajaci“, „Kavalerija Rustikana“, „Lučija od Lamermura“, „Travijata“, „Atila“, „Nabuko“, „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Karmen“, „Ljubavni napitak“, „Madam Baterflaj“...
U predstavi kojom je Mitev Vojnović obeležila važan jubilej, Verdijevoj "Aidi", kao solisti su učestvovali Sanja Kerkez (Aida), Nataša Jović - Trivić (Amneris), Dušan Plazinić (Radames),Nenad Jakovljević (Ramfis), Stefan Pavlović (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Danilo Stošić (Glasnik). U ulozi Amonasra prvi put je nastupio Vuk Zekić.
Premijera ovog remek-dela operske umetnosti, čija je radnja smeštena u drevni Egipat, održana je 10. aprila prošle godine na Velikoj sceni u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.
M.B.