Vesti

Troje novih solista u Verdijevom „Falstafu“, 4. oktobra na otvaranju operske sezone

3 oktobar 2023

Opera Narodnog pozorišta u Beogradu zvanično će otvoriti novu sezonu 4. oktobra svojom najnovijom produkcijom - Verdijevim „Falstafom” koji će od 19:30 biti izveden na Velikoj sceni, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića.

U toj komičnoj operi, premijerno izvedenoj 3. juna ove godine, ulogu Gazdarice Kvikli prvi put će pevati Nataša Jović Trivić, ulogu Mis Meg Pejdž Ljubica Vraneš, a ulogu Fentona - Mladen Prodan.

„Opera Falstaf je svojevrsna Commedia dell' Arte u kojoj se Verdi podsmeva skoro svim protagonistima, ostavljajući samo ljubav i zanos dvoje mladih, Nanete i Fentona, da lebdi iznad opšteg meteža kao čista neukaljana emocija, dok sve ostalo može da se podvede pod farsu. Za razliku od ostalih Verdijevih opera, u Falstafu je sve podređeno radnji, a veoma malo toga pevačkoj frazi, pa verujem da će mnogi poželeti da vide i čuju operu nekoliko puta, uvek otkrivajući brojne nove dramske i muzičke slojeve. Falstaf donosi aktuelnost, svežinu, razigranost, vedrinu... genijalnog Šekspira u libretističkoj adaptaciji izvanrednog Ariga Boita. Dakle, predstava je namenjena sladokuscima koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C“, poručuje maestro Suđić.

Naslovnu rolu tumači Nebojša Babić, a u podeli su i Aleksandar Dojković, Stefan Živanović, Vuk Matić, Sonja Šarić, Dragutin Matić i Snežana Savičić Sekulić.

U predstavi učestuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, a kostime Marina Vukasović Medenica.