Vesti

DIRIGENT MARKO BONS I SOPRAN MARIJA PAPAJOANU GOSTOVALI U "MADAM BATERFLAJ"

26 april 2013

Dirigent Marko Bons iz Holandije i sopran Marija Papajoanu sa Kipra gostovali su u subotu, 27. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u operi Đakoma Pučinija "Madam Baterflaj".

Sopran Papajoanu nastupila je u ulozi Ćo Ćo San, a u podeli su bili i Dejan Maksimović (Pinkerton), Vladimir Andrić (Šarples), Olga Savović (Suzuki), Darko Đorđević (Goro), Ljubodrag Begović (Jamadori). Publika je gostujuće umetnike, ali i sve ostale aktere ove kultne predstave, koju je davne 1984. godine režirao Dejan Miladinović, nagradila gromoglasnim aplauzom.
M.B.

Više o operi "Madam Baterflaj" možete pročitati OVDE

 

 

 

 

 

Biografije:

MARKO BONS
Holandski dirigent Marko Bons (1966) studirao je na Konzervatorijumu u Utrehtu kod profesora Keneta Montgomerija i Dejvida Porselajna, gde je diplomirao 1994. godine. Tokom poslednje dve godine studija, obučavao ga je i Jurjen Hempel. Bons je najpre studirao violinu na roterdamskom Konzervatorijumu kod Vaclava Novaka. Svirao je u profesionalnim orkestrima, najviše u Roterdamskom filharmonijskom orkestru, ali je često izvodio i kamernu muziku.
Maestro Bons se stručno usavršavao u Holandiji kod Hirojuki Ivakija i Edo de Varta, u Nemačkoj kod Serđijua Ćelibidakea i Valtera Gilesena, u Češkoj kod Cung Jeha, u Španiji kod Antonija Ros Marbe, u Mađarskoj kod Zoltana Peska i Petera Eotvosa. U toku 2005. i 2006. se usavršavao kod Rolfa Rojtera, Janoša Firsta i Uroša Lajovica. U tom periodu je dirigovao sledećim orkestrima: Filharmonijom u Jeni (Jenaer Philharmonie), Filharmonijskim orkestrom iz Kotbusa (Philharmonisches Orchester Cottbus) i Filharmonijom jugozapadne Nemačke (Südwestdeutsche Philharmonie).
U junu 2009. je osvojio prvo mesto na takmičenju operskih dirigenata „Plavi Dunav“ u Burgasu (Bugarska). 
Poslednjih godina je dirigovao u nekoliko operskih kuća u istočnoj Evropi (Rumunija, Slovačka, Bugarska) i simfonijskim orkestrima u Nemačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Bio je jedan od pobednika na Međunarodnom takmičenju dirigenata u Hamu (Nemačka)... Radio je na nekoliko manjih operskih produkcija u Amsterdamu i dirigovao operska dela Persela, Mocarta, Ravela, Verdija i savremenih kompozitora, kao što su: Ton de Leuv, Udo Cimerman, Jan Bus en Ilse van de Kastelen. U Holandiji i inostranstvu je izvodio operske produkcije Belinija Beatriće di Tenda, Pučinijeve Boeme i Madam Baterflaj, Ravelovu operu Dete i čarolija i Verdijeve Oberto, Atila, Jovanka Orleanka, Rigoleto, Travijata, Aroldo i Simon Bokanegra. Pored toga, vodio je i kamerni orkestar Muzičke akademije iz Utrehta kao i kamerni orkestar „Continuo“ iz Roterdama. Angažovan je kao umetnički direktor u Roterdamskoj operi i u Operi „Belcanto Velsen“. U Hagu diriguje simfonijskim orkestrom „Carpe Diem“ i u Nijmegenu duvačkim orkestrom „Spiritata“. Osnivač je kamernog orkestra „Camerata Terra Reno“. Redovno diriguje u projektima Visoke muzičke škole u Utrehtu. Sa ovim orkestrima i drugim profesionalnim ansamblima je ovladao širokim repertoarom koji obuhvata muziku od ranog baroka do savremenih dela.

MARIJA PAPAJOANU
Marija Papajoanu, rođena je na Kipru, u Limasolu. Studirala je na Grčkom Konzervatorijumu u Atini, gde je diplomirala solo pevanje sa izvanrednim uspehom.
Nakon diplomiranja usavršava izvođenje repertoara za sopran sa Vasilisom Janulakosom, grčkim baritonom svetskog renomea.
Tokom karijere nastupala je u brojnim operskim predstavama: sa moskovskim Malim Simfonijskim Orkestrom, Kamernim orkestrom Okinave, Državnim operama u Varni, Blagoevgradu i Burgasu u Bugarskoj.
Nastupala je i sa Nacionalnom operom Grčke, gde je sarađivala sa rediteljem Mihalisom Kakoyijanisom, kao i sa Kamernim državnim orkestrom Kipra. Umetnički direktor Državne opere iz Bona Đankarlo del Monako angažovao je 1994. za izvođenje svetske premijere savremene opere “Der Ewige Frieden”, pod dirigentskim vođstvom Denis Rasel Dejvisa u scenskoj postavci Jirgena Tankina. Ova opera je potom izvedena i na Festwochen festivalu u Beču.
Tokom godina Marija Papajoanu je priređivala koncerte i pojavljivala se u više filmova i dramskih predstava emitovanih na televiziji i u art bioskopima na Kipru i širom Evrope.
Jedna je od najistaknutijih promotera operske umentosti na Kipru. Njeni napori krunisani su formiranjem Operskog društva Kipra, na čijem je čelu kao umetnički direktor bila punih šest godina.
Takođe je u više navrata bila član stručnih žirija za ocenjivanje i diplomske ispite studenata muzičkih škola na Kipru.

REPERTOAR
■ Norma (Adalđiza) Mali Simfonijski
Orkestar -Moskva
■ Kavalerija Rustikana (Santuca) Mali Simfonijski
Orkestar - Moskva
■ Karmen (Mercedes) Bonska Opera - Nemačka
■ Don Đovani (Donja Elvira) Državna Opera u Burgasu - i Sofija, Bugarska
■ Ljubavni napitak (Adina) Državni orkestar Kipra
■ Pajaci (Neda) Državni orkestar Kipra
■ Der Evige Frieden – Bonska Opera - Nemačka
■ Karmen (Mikaela) Državna Opera u Varni- Bugarska
■ Toska (naslovna uloga) Državna Opera u Varni i Blagoevgradska
Opera - Bugarska
■ Rigoleto (Mandalena) Nacionalna Opera Grčke
■ Tako čine sve (Despina) Kamerni Državni orkestar Kipra
■ Figarova ženidba (Suzana) Kamerni Orkestar Okinave - Japan