Vesti

Dirigent Ejub Gulijev i sopran Afag Abasova iz Azerbejdžana, posle „Boema“, gostovali i u „Trubaduru“

26 februar 2019

Nakon uspešnog gostovanja pre četiri dana u Pučinijevim „Boemima“, umetnici iz Azerbejdžana, dirigent Ejub Gulijev i sopran Afag Abasova, predstavili su se 27. februara još jednom beogradskoj publici, ovoga puta  u „Trubaduru“ Đuzepa Verdija.

U tom remek-delu operske umetnosti, sopran Abasova, koja je tokom dosadašnje veoma uspešne i bogate karijere nastupala na brojnim operskim scenama širom Evrope i sveta, pevala je glavnu sopransku ulogu, dvorske dame Leonore. 
  
U ovoj operi, čija se radnja dešava u 15. stoleću, u španskoj pokrajini Aragon, te dočarava njen misticizam, temperament i jake strasti kroz muziku protkanu lepotom, divljom energijom i vokalnim deonicama ispunjenim snažnim osećajima, uloge su ostvarili i Janko Sinadinović (Manriko), Dragutin Matić (Grog Luna) Nataša Jović Trivić (Acučena), Nenad Jakovljević (Ferando), Marija Jelić (Ines), Mihailo Otašević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik) i Gavrilo Rabrenović (Stari Ciganin).

U predstavi su učestvovali Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.

Opera "Trubadur" premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

U operi „Boemi“ (izvedenoj 23. februara), za koju su libreto prema romanu „Slike iz života boema" Anrija Miržea napisali Luiđi Ilika i Đuzepe Đakoza, Abasova je pevala glavnu sopransku ulogu nesrećne heroine Mimi, strastvenog pesnika Rodolfa tumačio je tenor Dušan Plazinić, slikara Marsela bariton Marko Pantelić, muzičar Šonar bio je bariton Ljubodrag Begović, filozof Kolin - bas Vuk Matić, dok je Mizetu dočarala sopran Sofija Pižurica.

U ovoj operi u četiri čina, u kojoj je reč o siromašnim umetnicima i studentima, o običnim ljudima i njihovim ljubavima i strastima, ljubomori, ali i svakodnevnom teškom životu u jednom boemskom kvartu, nastupili su i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

„Boemi“ su premijerno izvedeni 21. juna 2000. godine pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Predraga Protića.

Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a asistent maestra Suđića - Ana Zorana Brajović.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.  
M.B.