Vesti

Sopran Mirjana Matić debitovala u ulozi Leonore, u Verdijevom „Trubaduru“

23 februar 2018

Gostujuća solistkinja, sopran Mirjana Matić, nastupila je prvi put u ulozi dvorske dame Leonore, u Verdijevom “Trubaduru“ koji je u subotu 24. februara, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, izveden na Velikoj sceni.

Naslovnu ulogu, trubadura Manrika, dočarao je tenor Dušan Plazinić, bariton Dragutin Matić bio je ljubomorni Grof Luna, mecosopran Dragana del Monako pevala je ulogu ciganke Acučene, a bas Ivan Tomašev kapetana grofove vojske – Feranda.

Uloge su ostvarili i Jovana Belić (Ines), Darko Đorđević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik), i Predrag Gligorić (Stari Ciganin).

U predstavi je učestvovao Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Opera "Trubadur" premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

M.B.

Biografija

Mirjana Matić je rođena u Valjevu.

Diplomirala je Opštu muzičku pedagogiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a zatim je završila osnovne i master studije solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Kitanovskog.

Tokom studija učestvovala je na velikom broju koncerata širom Srbije u okviru projekta pod nazivom „Put ka Belkantu“ pod rukovodstvom samostalne, nevladine organizacije „Ars Kreativa“, od kojih su tri koncerta u pratnji orkestra „Stanisav Binički“, vođeni dirigentskom palicom Vesne Šouc.

Godine 2015. dobila je prvu nagradu u dvoetapnoj kategoriji arija na Međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu.

Tokom završne godine osnovnih studija, Katedra za solo pevanje u saradnji sa Centrom za lepu umetnost „Gvarnerijus“ nagradila je Mirjanu večernjim koncertom.

U novembru 2016. debitovala je u glavnoj ženskoj ulozi  ( Pavle ) u operi „Suton“ kompozitora Stevana Hristića u Operi i teatru Madlenianum.

Istog meseca dobila je prvu nagradu u svojoj kategoriji i titulu laureata Međunarodnog takmičenja u Rumi koju je dodedila tročlana komisija: gospođa Radmila Bakočević, profesor emeritus FMU, prvakinja Narodnog pozorišta Nataša Jović Trivić i Oliver Njego, operski pevač i profesor na FILUM-u u Kragujevcu.

U decembru iste godine nastupa kao solista sa studentskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

U junu 2017. godine debituje u ulozi Adrijane Lekuvrer u istoimenoj operi na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnik je nagrade iz Fonda „Biserke Cvejić“ za postignut uspeh na polju koncerata i operskih predstava. koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

U oktobru 2017. godine upisuje doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Kitanovskog.