Vesti

Sopran Ana Petrović, u ulozi Dezdemone, gostovala u Verdijevom „Otelu“

25 januar 2018

Sopran Ana Petrović gostovala je 25. januara u Verdijevom „Otelu“, koji je izveden na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Naslovnu rolu Otela – zapovednika mletačke vojske, pevao je tenor Janko Sinadinović, Jago je bio bariton Dragutin Matić, dok je Petrovićeva, koja je muzičko obrazovanje stekla na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršava ga učeći od mnogih priznatih umetnika iz inostranstva,  nastupila u ulozi Dezdemone.

Uloge su ostvarili i Ljubica Vraneš (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Otelo" je premijerno je izveden 22. novembra 2015. godine, u režiji gosta iz Italije Paola Bajoka.

Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a video produkciju Petar Antonović.

Opera u četiri čina „Otelo”, za koju je libreto napisao Arigo Boito, prema istoimenoj drami Vilijama Šekspira, praizvedena je 5. februara 1887. godine u čuvenoj milanskoj Skali.

Mlada umetnica Petrović, čiji su najvažniji mentori, od kojih uči o umetnosti pevanja, bariton David Bižić i Ajra Sif, vokalni pedagog sa dugogodišnjim radnim iskustvom u operi Metropoliten, već je gostovala u Narodnom pozorišta u ulogama Mimi („Boemi“) i Tatjane („Onjegin“).

Završila je studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Engleski jezik i književnost, i posebno je ponosna na svoj rad na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

M.B.