Vesti

VERA BARANOVA U ULOZI ĐILDE GOSTUJE U "RIGOLETU" 14. JUNA, TAMARA NIKEZIĆ PREMIJERNO KAO MADALENA

10 jun 2014

U operi Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, u subotu 14. juna na Velikoj sceni (19,30), u ulozi Đilde gostovaće sopran iz Rusije Vera Baranova, dok će alt Tamara Nikezić premijerno pevati rolu Madalene.
Naslovni lik poveren je Miodragu D. Jovanoviću, a u velikom ansamblu su i Dušan Plazinić (Vojvoda od Mantove), Miloš Đuričić (Monterone), Vuk Zekić (Grof Čeprano), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Dragoljub Bajić (Sparafučile), Jovana Čurović (Paž), Mihailo Šljivić (Tamničar) i Ljubica Vraneš (Đovana).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere i baletski ansambl Narodnog pozorišta.
Libreto prema drami „Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, napisao je F. M. Pijave.
Opera, u režiji Predraga Protića, premijerno je izvedena 9. juna 2001. godine sa solistima milanske Skale, a sa solistima Opere Narodnog pozorišta, tri dana kasnije, 12. juna.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Ljiljana Radonjić Orlić, koreografiju Vladimir Logunov, a asistent reditelja bila je Ivana Dragutinović Maričić.
M.B.

BIOGRAFIJA VERE BARANOVE

Rođena je u Krasnojarsku. Diplomirala je 1993. na Državnom institutu umetnosti u Krasnojarsku, posle čega dobija angažman u Državnoj operi i baletu u tom gradu, gde odmah postaje solista opere. Tokom dosadašnje dve decenije karijere tumačila je više od 40 uloga u operskom repertoaru. Za svoj rad je nagrađena na regionalnom festivalu „Teatarsko proleće“. Njeno tumačenje Violete u Verdijevoj Travijati je bilo proglašeno za najbolji debi. Njena Snjeguročka u istoimenoj operi Rimskog-Korsakova i Adina u Donicetijevom Ljubavnom napitku, ocenjene su kao „Najbolja ženska uloga u operi/opereti (mjuziklu)“.
Redovno peva na koncertima Regionalne filharmonije Krasnojarska u pratnji Akademskog simfonijskog orkestra Krasnojarska, Ruskog filharmonijskog orkestra Krasnojarska, Narodnog akademskog orkestra ruskih narodnih instrumenata, Kamernog orkestra Krasnojarska i drugih. Sarađivala je sa uvaženim dirigentima našeg doba, kao što su ruski narodni umetnici Jevgenij Hajls, Ivan Spiler i Nikolaj Kalinin, uvaženi ruski umetnici Andrej Anihanov, Vasilij Petrenko, Ilmar Lapins (Letonija), kao i inostrani dirigenti Frojo Đovani (Italija), Roberto Džanola (Italija), Viktor Bokman (Švajcarska), Hub Barc (Holandija), Pol van Gulik (Holandija), Lin Tao (Kina), Burinbeh Džagvaral (Mongolija), Jirži Kratokvil (Češka-SAD), naš maestro Dejan Savić i drugi.
Nastupala je u većim gradovima Krasnojarska i Kakazije kao i širom sveta: u Holandiji, Švajcarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Finskoj, SAD, Argentini, Mongoliji, Srbiji. Britanska kritika je posle nastupa u Travijati  (Violeta Valeri) između ostalog zabeležila: „Nastup ove pevačice je na najvišem profesionalnom nivou. Ona zaista poseduje veliki talenat, veštinu i divan glas“.
Vera Baranova se bavi i pedagogijom – predaje na Državnoj akademiji muzike i teatra u Krasnojarsku. Među njenim studentima su i pobednici na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kao što je Kristina Alijev, koja je angažovana u Državnoj operi i baletu u Krasnojarsku i nalazi se na master studijama na Ruskom državnom pedagoškom univerzitetu nazvanom po A. I. Hercenu; kao i solista krasnojarske Državne opere i baleta, Julija Kiseleva, koja je kao student pobedila na međunarodnom operskom takmičenju i osvojila nagradu na festivalu „Um i kultura“.
Od 2009. do 2012, bila je umetnički direktor Opere u Državnoj operi i baletu u Krasnojarsku. Na njenu inicijativu su održana četiri međunarodna festivala „Parade zvezda opere“ u Krasnojarsku, uz učešće eminentnih operskih dirigenata, kao što su: Dejan Savić (Srbija), ruski narodni umetnik Jevgenij Hajls, Ilmar Lapinš (Letonija), Viktor Bokman (Švajcarska), Fabio Mastranđelo (Italija) i drugi; kao i svetski priznati operski pevači, među kojima su popularne ruske operske umetnice: Irina Bogačeva, Elena Obracova, Makvala Kasrašvili, ruski narodni umetnik Oleg Kulko, ukrajinski narodni umetnik Viktor Lutsjuk, uvaženi ruski umetnici Roman Muravicki, Evgenij Akimov, Mihael Gubski i Mihail Urusov, kao i pobednici na prestižnim međunarodnim takmičenjima: Ladjik Basil, Roman Šulakov, Agunda Kulajeva, itd. Ona je i autor i organizator „Zlatnog glasa Sibira“, u okviru kojeg je u toku 2010. godine bio organizovan veliki broj koncerata u malim i velikim salama Regionalne filharmonije u Krasnojarsku, kao i resital značajnih solista: ruskih narodnih umetnika Vladimira Efimovog, Larise Marcojeve; uvaženih ruskih umetnica Natalije Sokolove, Vere Baranove; vodećih operskih pevača Borisa Sabirova, Endrjua Silenka, Anastasije Lepenšinkaje, Svetlane Ratslaf-Liaučuk, Ane Kiseleve.

Vera Baranova je tumačila sledeće uloge:
1993. godina, Suzana (Figarova ženidba, Mocart), Pepeljuga, Barb (Pepeljuga, Spadavekija)
1994. Korolina (Tajni brak, Čimaroza)
1995. Ema (Hovanščina, Musorgski), Marenka (Prodana nevesta, Smetana)
1997. Oskar paž (Bal pod maskama, Verdi)
1998. Violeta (Travijata, Verdi), Flora (Karmina burana, Orf)
1999. Marija (Kći puka, Doniceti), Marta (Careva nevesta, Rimski-Korsakov)
2000. Alenka (O da, Balda, Kravčenko), Rosina (Seviljski berberin, Rosini),
2002. Mizeta (Boemi, Pučini)
2003. Gilda (Rigoleto, Verdi)
2007. Snjeguročka (Snjeguročka, Rimski-Korsakov)
2011. Adina (Ljubavni napitak, Doniceti), Rozalinda (Štraus gala, Štraus), Dadilja Šura (Husarska balada, Hrenikov)
2012. Volkov (Sadko, Rimski-Korsakov), Zemfira (Aleko, Rahmanjinov)
2013. Gilda (Rigoleto, Verdi)