Vesti

ULOGOM ĐILDE U "RIGOLETU", GABRIJELA UBAVIĆ DEBITOVALA U NARODNOM POZORIŠTU

20 april 2013

Lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić debitovala je, kao gost, u Narodnom pozorištu ulogom Đilde u Verdijevom "Rigoletu" koji je bio na repertoaru Velike scene u subotu 20. aprila.

U naslovnoj ulozi, takođe kao gost, nastupio je njen profesor Nikola Mijailović, u čijoj klasi je diplomirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U podeli su bili i Hon Li (Vojvoda od Mantove), Stefan Pavlović (Grof Monterone), Vuk Zekić (Grof Čeprano), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Branislav Kosanić (Marulo), Igor Matvejev (Borsa),Dragoljub Bajić (Sparafučile), Dubravka Filipović (Madalena), Ivanka Raković Krstonošić (Đovana), Biljana Soldo (Paž vojvotkinje) i Mihailo Šljivić (Tamničar).
Predstavu je režirao Predrag Protić, pomoćnik reditelja je Ivana Dragutinović Maričić, a dirigent Ana Zorana Brajović.
Prvi značajni međunarodni uspeh, Gabrijela postiže 2010 godine ulogom Pamine u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, u teatru J.K.Tyla u Plzenu (Češka republika).
Nakon toga usledile su i druge uloge: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), kao i nastupi širom Evrope: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Poljska, Italija...
Naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu „Talya“, upravo za ulogu Đilde.
U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja „František Drs“, i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi „Arabela“ u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.
Rođena je u Požarevcu, gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) i teoretski smer.
Posle diplomiranja u klasi profesora Mijailovića, odlazi u Beč gde svoje vokalno usavršavanje nastavlja sa prof. Marijom Sklad Sauer.
Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u Beču - odsek scensko izvođenje/ opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.
Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama... u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici...
Pohađala je master klas Hoze Kure u Nancy Opera Passion u Nansiju u Francuskoj, 2007. godine.
Nastupala je kao solista u „Karmini Burani“ Karla Orfa 2010. godine pod dirigentskom palicom Miloša Krajcija, sa „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ u Poljskoj i sa „Europera Jugendorchester“ u Nemačkoj i Češkoj.
Pored operskog repertoara, Gabrijela ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom naše zemlje, ali i u Francuskoj - u Nansiju i Mecu.
M.B.