Vesti

Uspešno gostovanje Drame i Baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo, slede nastupi u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci

8 februar 2022

Narodno pozorište u Beogradu gostovalo je 7. i 8. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo komedijom Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ i savremenim baletom Igora Pastora „Sedam smrtnih grehova“, a ovim nastupima, ujedno, posle više decenija, obnovljena je saradnja sa tom najstarijom i najvećom teatarskom kućom u Bosni i Hercegovini.

Sarajevska publika bila je oduševljena predstavom po tekstu slavnog srpskog komediografa, u režiji Jagoša Markovića, a izvođenje su pratile salve smeha i aplauzi na otvorenoj sceni. 

Na kraju predstave, publika je stajaćim ovacijama i uzvicima „bravo" ispratila glumački ansambl u kojem su bili Saša Torlaković (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Danilo Lončarević (dr Petrović, advokat), Andrijana Đorđević (Danica) i Dušan Matejić (Mića).

Narednog dana, sarajevskoj publici predstavio se ansambl Baleta koji je, takođe, s velikim uspehom, izveo savremeni balet „Sedam smrtnih grehova“, u koreografiji Igora Pastora. 

Zaslužen, snažan aplauz gledalaca dobili su Milan Rus, Bojana Žegarac Knežević, Nikola Bjanko, Rasel Noks, Dejana Zlatanovski, Gabriele de Facio, Milena Ogrizović, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Natalija Aksentijević, Sonja Milovanov, Antonio Bibo i Rafaele Diliđente.

U okviru gostovanja, 7. februara u pozorišnom foajeu, otvorena je izložba „Borislav Bora Grigorović“ autorke Dragice Gaćeše (u produkciji Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu), posvećena priznatom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi (1928-2010) koji je u tom teatru, tokom decenije rada, ostvario trideset režija.  

Grigorović je bio stalni reditelj Narodnog pozorišta Sarajevo od 1954. godine kada je postavio Goldonijevu „Mirandolinu“ pa sve do 1964. kada se vratio u Narodno pozorište u Beogradu u kojem je ostao do kraja karijere. 

Sarajevska publika moći će da pogleda izložbu do 18. februara. 

U nastavku ove mini-turneje, Narodno pozorište gostovaće s pomenutim predstavama i u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci; 9. oktobra biće odigrana „Ožalošćena porodica“, a dan kasnije „Sedam smrtnih grehova“. 

U žanrovskom smislu, „Ožalošćena porodica“ je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu... junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje, već sa određenom dozom ljubavi i empatije ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti, ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja.

Predstava je premijerno izvedena 19. januara 2018. godine. 

Solista Baleta Igor Pastor za svoj koreografski prvenac „Sedam smrtnih grehova“ inspiraciju je pronašao tokom izolacije nametnute pandemijom korona virusa.

Njegova polazna tačka u radu na ovoj predstavi bila je činjenica da čovek, u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha. 

Premijera je održana 9. februara prošle godine.