Vesti

Uspešno gostovanje Ibsenove „Nore“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u mariborskom Slovenskom narodnom gledališču

16 januar 2023

Čuvena drama „Nora – Lutkina kuća“ Henrika Ibsena, u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je 13. januara s velikim uspehom na gostovanju u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

U toj drami, napisanoj krajem 19. veka, uloge su ostvarili Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja) koje je oduševljena slovenačka publika u prepunoj sali ispratila dugotrajnim, burnim aplauzom.

„Nora - Lutkina kuća“, prvi dramski bestseler o ženi koja, spoznavši patrijarhalnu hipokriziju, napušta muža i udobni dom, je prevratnička drama koja je pronela Ibsenovu slavu širom sveta.

Uzdrmala je pozorišne scene i savest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umetnike i pokrenula polemike koje i danas traju.

Rediteljka je uradila i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića.

Predstava je premijerno izvedena 23. decembra 2021. godine na Velikoj sceni i za veoma kratko vreme stekla je naklonost kritike i publike.

Naredno izvođenje na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta zakazano je za 5. februar u 19,30 časova.