Vesti

Na Velikoj sceni održana premijera čuvenog komada Henrika Ibsena „Nora – Lutkina kuća“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat

23 decembar 2021

Čuvena drama „Nora – Lutkina kuća“ Henrika Ibsena o ženi koja, spoznavši patrijarhalnu hipokriziju, napušta muža i udobni dom, premijerno je s velikim uspehom izvedena 23. decembra na Velikoj sceni, u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat.

U toj drami, napisanoj krajem 19. veka, čija je suština da čovek treba da misli svoje misli, donosi sopstvene odluke i preuzima odgovornost za sopstveni život, uloge su ostvarili Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja) koje je publika ispratila dugotrajnim, burnim aplauzom i uzvicima „bravo". 

 „Nora - Lutkina kuća“, prvi dramski bestseler, prevratnička drama koja je pronela Ibsenovu slavu širom sveta, uzdrmala je pozorišne scene i savest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umetnike i pokrenula polemike koje i danas traju. 

Napominjući da je ovaj komad, koji je presudno uticao na razvoj moderne drame, pisan i u duhu egzistencijalističke filozofije i njenog rodonačelnika Kjerkegora, Tatjana Mandić Rigonat u najavi premijere istakla je da je Ibsen surov pisac i da vrlo duboko ponire u ljudsku psihologiju, „ne piše tipove nego se čovekom bavi u svoj njegovoj složenosti“.

Prema njenim rečima, u adaptaciji je Ibsenov tekst lišen onoga što je danas suvišno.

„To je komad iz vremena verbalnog teatra, a danas mnogo toga možemo izraziti drugačijim scenskim jezikom, imamo širok spektar mogućnosti kako da izrazimo unutrašnji život likova. Bilo mi je bitno da reči ne zatrpavaju suštinu i da Ibsena prevedem jezički i znakovno u 21. vek“.

Rediteljka je uradila i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića.

Ovo je u Narodnom pozorištu treća postavka drame „Nora - Lutkina kuća“ koju je slavni norveški književnik, jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibsen, napisao 1879. godine. 

Prva premijera održana je 28. januara 1889. godine, a naredna 12. maja 1921. godine. 

Kritika Dragane Bošković objavljena u "Večernjim novostima" (pročitaj)

Kritika Ane Tasić u dnevnom listu "Politika" (pročitaj)

Najbolja ostvarenja na beogradskoj sceni u 2021. godini (pročitaj)

Kritika objavljena u "Nedeljniku" (pročitaj