Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA PREMIJERA VERDIJEVE "AIDE"

10 april 2013

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, "Aida" Đuzepea Verdija, u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova, pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda, premijerno je izvedena 10. aprila na Velikoj sceni.

Pre početka predstave, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama tragičnog događaja koji se dan ranije desio u selu Velika Ivanča kod Mladenovca kada je ubijeno 13 osoba.
"Aida", jedna od najlepših opera iz Verdijevog bogatog opusa koji je u celini posvećen temi ljubavi, predstavlja istinski opersko-scenski spektakl koji brojnošću učesnika, scenskom opremom i ambijentalnim ugođajima privlači najširi auditorijum.
Publika, u prepunoj sali, u kojoj su bile i brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, nagradila je kompletnu umetničku ekipu snažnim aplauzom koji se dugo nije stišavao.
Prelepe arije, moćni horovi, impresivni baletski prizori i svako uzbudljiva orkestarska muzika, gde prednjače harfa, flauta, oboa, truba.. naglašavajući egzotičnost, mističnost i ceremonijalni sjaj, predstavljaju tek delić "mozaika" ovog remek dela operske umetnosti, praizvedenog u Kairu 24. decembra 1871. godine povodom otvaranja Sueckog kanala.
Između ostalog, opera se izdvaja i po posebno psihološki profilisanim likovima i savršeno razrađenim dramskim situacijama.
"Aida" je aktuelna u svim vremenima, s obzirom na to da ima i jednu političku notu, ali i neizbežni ljubavni trougao koji je sastavni deo svake operske predstave.
U ovoj priči o ljubavi, strasti i izdaji, čija je radnja smeštena u drevne egipatske gradove Memfis i Tebu, u doba vladavine faraona, naslovnu sopransku rolu tumačila je Jasmina Trumbetaš Petrović, u ulozi Radamesa debitovao je Janko Sinadinović, dok je lik Aidine suparnice Amneris bio poveren Jeleni Vlahović. Tom ulogom, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obeležila je 25 godina umetničkog rada. Na kraju predstave, Savić je Jeleni Vlahović uručio Srebrnjak Narodnog pozorišta.
Stefan Pavlović debitovao je kao Kralj Egipta, Ivan Tomašev je tumačio lik egipatskog prvosveštenika Ramfisa, Miodrag D. Jovanović etiopskog kralja i Aidinog oca Amonasra, Glasnik je bio Nenad Čiča, a Sveštenica - Ivanka Raković Krstonošić.
U predstavi učestvuju i Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta, statisti i učenici Baletske škole "Lujo Davičo".
Autor libreta je Antonio Gislanconi.
Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, koreografiju je uradio Konstantin Kostjukov, izbor video materijala pripremio je Dejan Miladinović, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović.
M.B.

Izveštaj sa prve reprize, održane 14. aprila, možete pročitati OVDE

Pročitajte kritiku koja je objavljena u nedeljniku NIN