Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE SRPSKIH UMETNIKA U RUMUNIJI

3 maj 2014

Dirigent Dejan Savić i bariton Nikola Mijailović u ulozi Jaga, sa velikim uspehom su nastupili u Nacionalnoj operi "Elena Teodoridi" u Krajovi, glavnom gradu rumunske oblasti Oltenija.
Naši umetnici su otvorili Međunarodni festival posvećen 450. godišnjici rođenja velikog engleskog pisca Vilijema Šekspira, učestvujući u izvođenju operske predstave Đuzepa Verdija "Otelo", čiji libreto je zasnovan upravo na istoimenoj tragediji ovog značajnog dramskog stvaraoca.
Svečanu predstavu, inače deo redovne sezone Opere u Krajovi u režiji Rareša Zaharije, mladog rumunskog reditelja, pred punim gledalištem su izveli hor i orkestar Opere, kao i niz solista ove kuće.
Posebnu pažnju i aplauze pored srpskih učesnika zaslužili su i odlični tenor Marin Vlad Budoju iz Kluža u naslovnoj ulozi kao i mlada domaća sopranistkinja Renata Vari, kojoj je ovo bio debi na sceni svoga grada tumačeći rolu Dezdemone.
Interesantan je i podatak da su premijeru ove produkcije protekle sezone izneli sopran Dragana Radaković i tenor Nikola Kitanovski, oboje kao i Nikola Mijailović profesori na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
U svojstvu v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Savić je sa kolegom Antonijem Zamfirom, direktorom Opere u Krajovi, postavio osnove moguće saradnje u narednom periodu.