Vesti

USPEH UMETNIKA NARODNOG POZORIŠTA U RUMUNIJI

12 novembar 2013

Protekle nedelje u gradu Krajova, centru oblasti Oltenija u Rumuniji boravili su umetnici Opere Narodnog pozorišta solista Dragoljub Bajić, bas i maestro Dejan Savić, v.d. upravnika.

Naši muzički umetnici su uzeli učešća na tradicionalnom 40. po redu Međunarodnom festivalu "Elena Teodorini" u istoimenom nacionalnom Operskom teatru.
Maestro Savić je dirigovao orkestrom i horom Opere na koncertu posvećenom uspomeni na Mariju Kalas, uz učešće mladih rumunskih i drugih umetnika među kojima je Dragoljub Bajić ostavio izvanredan utisak i osvojio publiku.
U nastavku programa Festivala, na prvom izdanju Međunarodnog takmičenja vokalnih umetnika g. Savić je učestvovao u radu žirija sastavljenog od eminentnih operskih delatnika iz Nemačke, Italije, Mađarske, Švajcarske, Srbije i Rumunije. Osim ovoga, naš maestro je dirigovao i finalnu etapu sa orkestrom u koju je prošlo 14 od ukupno 29 učesnika pristiglih iz regiona i okolnih država.
Bas Dragoljub Bajić je odličnim nastupom, ubedljivim glasom, muzikalnošću i sigurnim nastupom primorao žiri da mu dodeli prvu nagradu, uz koju je zaslužio i specijalno priznanje u vidu nastupa u Operskom teatru "Elena Teodorini" iz Krajove.
Maestro Savić je pozvan da se tokom sezone pojavi u ovoj uglednoj operskoj ustanovi već početkom proleća, a da centrani nastup ima u maju, na renomiranom Festivalu Vilijam Šekspira dirigujući Verdijevu operu Otelo.