Vesti

USPEH OPERE NARODNOG POZORIŠTA U TEMIŠVARU

28 oktobar 2015

U okviru protokolarne saradnje između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalne opere iz Temišvara, Rumunija, Opera našeg nacionalnog teatra je gostovala na tradicionalnom Festivalu operske umetnosti u ovom gradu na zapadu susedne zemlje.
Pred prepunom salom, koja je stojećim ovacijama pozdravila naše umetnike, izveden je Verdijev „Rigoleto“ u režiji Predraga Protića pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, sa baritonom Dragutinom Matićem u naslovnoj ulozi.
Pored njega, u predstavi su briljirali i Snježana Savičić – Sekulić, Dejan Maksimović, Ljubica Vraneš, Dragoljub Bajić i ostali solisti Opere i Baleta kao i odlični Hor i orkestar Opere.
Na ovaj način je naša nacionalna Opera nastavila niz uspešnih gostovanja u susednoj državi, predstavljajući u najboljem svetlu naše umetnike i produkciju.
Naredni korak u saradnji dveju operskih kuća biće gostovanje rumunskih kolega u Beogradu. Očekuje se da će se dogovor postići oko Belinijeve „Norme“ koja će na scenu u Temišvaru biti postavljena krajem narednog meseca, a nije trenutno na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.
Prethodni nastup posle više od 30 godina Nacionalne opere iz Temišvara u Beogradu sa Pučinijevom operom „Turandot“, izazvao je veliku pažnju domaće publike koja je toplo pozdravila saradnju nacionalnih teatara na planu operske umetnosti.