Vesti

Uspešno gostovanje Mocartovog „Don Đovanija“ u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru

27 decembar 2017

U okviru protokolarne saradnje između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalne opere iz Temišvara, ansambl Opere gostovao je 27. decembra u tom rumunskom gradu sa Mocartovim „Don Đovanijem“, izvedenim pod dirigentskom upravom Dijane Cvetković, u režiji gosta iz Italije Alberta Triole.

Publika u prepunoj sali, pozdravila je petominutnim stajaćim ovacijama naše umetnike koje je predvodio bariton Vladimir Andrić u naslovnom liku Don Đovanija, antijunaka bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima.

U ovoj operi, koja poseduje savršenu ravnotežu između komedije i tragedije, uloge su ostvarili i Ivanka Raković Krstonošić (Dona Elvira), Dragoljub Bajić (Leporelo), Snežana Savičić Sekulić (Dona Ana), Marko Živković (Don Otavio), Sofija Pižurica (Cerlina), Marko Pantelić (Mazeto) i Aleksandar Manevski (Komendatore).

U predstavi je učestvovao Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na ovaj način, nastavljena su uspešna gostovanja u Nacionalnoj operi iz Temišvara, započeta pre nekoliko godina.

Naime, saradnja dve geografski i programski bliske operske Kuće, Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Rumunske nacionalne opere iz Temišvara, jedne od četiri ustanove te vrste u susednoj državi, obnovljena je posle više od tri decenije, 2. novembra 2014. godine kada je naš ansambl gostovao sa Vagnerovim „Letećim Holanđaninom“.

Naredne, 2015. godine, Opera Narodnog pozorišta nastupila je sa Verdijevim „Rigoletom“, a prošle, sa „Evgenijem Onjeginom“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Mocartov „Don Đovani“, urađen u koprodukciji sa Operom i Teatrom „Madlenianum“, premijerno je izveden pre nešto više od mesec dana, 22. novembra, na Dan Narodnog pozorišta.
M.B.