Vesti

Uspešno gostovanje primadone Jadranke Jovanović u Alžiru

11 decembar 2017

Primadona Jadranka Jovanović, sa gostima baritonom Oliverom Njegom, pijanistom Nikolom Rackovim i direktorom Alžirske opere Nur-Edinom Saudijem, održala je 4. i 6. decembra dva veoma uspešna koncerta u alžirskim gradovima, Alžiru i Oranu.

„Posle mog prvog prvog gostovanja u Alžiru 2015. godine, na inicijativu Ministra kulture Alžira Azedina Mihubija, dobila sam poziv da se ponovo predstavim njihovoj publici. Ovoga puta sam predložila, da pored alžirskog baritona Nur-Edin Saudija,  moji gosti koncerta budu i srpski umetnici prof. Oliver Njego i prof. Nikola Rackov. Tako je pod visokim pokroviteljstom gospodina Mihubija, organizovan  kulturni događaj „Serenada prijateljstva“, u novoizgrađenoj operi, „Bualem Besaih“, u gradu Alžiru, 4. decembra“, kaže gospođa Jovanović, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta.

Prema njenim rečima, koncertu u ovoj prelepoj dvorani koja prima 1400 gledalaca, pored Mihubija, prisusvovali su ministar spoljnih poslova, Abdelkader Mesahel, ministar spoljnih poslova Gvineje, Makale Kamara, ambasador Srbije u Alžiru, Aleksandar Janković, predsednik Društva prijatelja Alžira u Srbiji, Marko Jelić, te mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, političkog, kulturnog i javnog života Alžira, i članovi srpske zajednice u Alžiru.

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu napominje da je koncert održan uz pratnju Simfonijskog orkestra opere u Alžiru, pod upravom Kalil B. Ahmeda.

„Na programu su bile popularne operske arije, italijanske kancone, srpska i ruska umetnička muzika, a potpunu euforiju izazvalo je izvođenje dve alžirske pesme, jedna solo koju sam otpevala, i druga u duetu sa alžirskim umetnikom“, ističe Jadranka Jovanović i dodaje da je drugi koncert, sa istim izvođačima i orkestrom Alžirske opere, održan 6. decembra, u Oranu, drugom po veličini alžirskom gradu.

„Oranska  publika, takođe je reagovala dugim aplauzima i ovacijama. Pošto se ovo gostovanje poklopilo sa posetom franscuskog predsednika Makrona, tih dana dve glavne vesti u alžirskim medijima bile su njegova poseta i gostovanje umetnika iz Srbije. Pored priloga u nacionalnom Dnevniku, više intervjua za različite televizje izašlo je i nekoliko kritika. Htela bih da se zahvalim obojici ambasadora, koji su podržali ovo gostovanje, našem abasadoru Aleksandru Jankoviću koji je organizovao i prijem u moju čast, kao i alžirskom ambasadoru u Beogradu Abdelhamidu Šebšubu. Posebnu počast dugujem gospodinu Mihubiju koji je, na kraju našeg gostovanja, takođe u moju čast, priredio svečanu večeru“,  kaže primadona Jovanović i podseća da je ovaj umetnički događaj podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
M.B.

Iz Dnevnika alžirske nacionalne televizije (prilog 1) 

Iz Dnevnika alžirske nacionalne televizije (prilog 2) 

Kritika - EL MOUDJAHID

Najava u jutarnjem Dnevniku alžirske nacionalne televizije