Vesti

Veliki uspeh primadone Jadranke Jovanović na premijeri u Trstu

4 jun 2022

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja italijanskog kompozitora, barona Rafaela de Banfilda Tripkovića, 1. juna na premijernom izvođenju njegove opere “Colloquio con il Tango” (Razgovori sa tangom) u teatru Mittelcult u Trstu, glavnu ulogu, sa velikim uspehom tumačila je primadona Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
  
U okviru muzičkog festivala “RdB 100, Raffaello de Banfield”, održana su četiri koncerta, organizovana je izložba, a na programu je bio i okrugli sto u čast kompozitora. 

Centralni deo proslave, predstavljalo je izvođenje opere „Colloquio con il Tango“, a premijernom izvođenju ove izvanredne savremene opere, koja govori o sudbinu jedne unesrećene umetnice, prisustvovao je i značajan broj Srba iz Trsta.

Publika je sa velikim odušeljenjem i dugim aplauzima, nagradila sjajnu interpretaciju Jadranke Jovanović, a sa njom i ostale izvođače.

„Izuzetno sam počastvovana i sa najvećom radošću uvrstila sam novi lik Carmen Gloria, u svoju bogatu biografiju, po svemu posebnog i izuzetnog kompozitora Rafaela de Banfilda, koga sam i upoznala na početku svoje karijere pevajući u teatru Verdi, gde je on dugi niz godina bio direktor. Premijera je bila nešto posebno u svakom smislu i ostaje istorijski zapis da je jedna Srpkinja pevala naslovnu ulogu u centralnom događaju obeležavanja stogodišnjice rođenja kompozitora, barona Rafaela de Banfilda Tripkovića“, kazala je gospođa Jovanović u izjavi za sajt Narodnog pozorišta u Beogradu.

Baron Rafael de Banfild Tripković, po rođenju Britanac, predstavlja veoma važnu ličnost u kulturnoj istoriji Trsta i Italije.

Bio je kosmopolita, čovek evropske kulture, poliglota, kompozitor i bivši predsednik nekadašnje Tripković grupe.

Negovao je posebnu naklonost prema srpskim umetnicima i kulturi, a jednim delom svoje porodice vodi poreklo i sa Balkana.

Galerija