Vesti

VELIKI USPEH JASMINE TRUMBETAŠ PETROVIĆ U MARIBORU

17 mart 2011

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović gostovala je 12. marta s velikim uspehom na sceni Mariborske opere u ulozi Leonore na premijernom izvođenju remek dela Đuzepea Verdija “Moć sudbine”.

Mariborska publika često je aplaudirala našoj umetnici na otvorenoj sceni, a na kraju predstave, zajedno sa ostalim protagonistima, pozdravljena je višeminutnim ovacijama.
Uspeh je još veći kada se u obzir uzme činjenica da je gospođa Trumbetaš Petrović za veoma kratko vreme uspela da se uklopi u ansambl i spremi jednu tako zahtevnu ulogu
- Sve se desilo veoma brzo, neposredno posle “Trubadura” koji je bio na repertoaru Narodnog pozorišta početkom marta. Kostim su mi sašili, bukvalno rečeno, preko noći, a uoči probe urađene su samo neke sitne korekcije – kaže za “Pozorišne novine” Jasmina Trumbetaš Petrović.
Ona naglašava da je odgovornost bila velika, jer se za tako kratko vreme trebalo uklopiti u čitav ansambl i nastupiti na istom umetničkom nivou uz sjajan orkestar “koji svira kao da slušate ploču”.
- Uzbuđenje je bilo ogromno, jer sam za jednu režijsku i jednu muzičku probu trebalo da uradim sve ono što su oni radili mesec dana pripremajući premijeru. S druge strane, srela sam se s potpuno novim ansamblom i partnerima, a skoro čitavu operu, scenski i muzički, postavili su Italijani. Reditelj je bio P. F. Maestrini, kostimograf Dall' Alpi, scenograf Guuillermo Nova, dirigent Marco Boemi, a pravi podvig napravio je majstor svetla, Francuz Pascal Merat, koji je predstavu uobličio kao film u 3D tehnici. Bilo je zaista izvanredno – ističe naša sagovornica.
Primećujući koliko je sudbina moćna u pojedinim trenucima, ona je, u tom kontekstu, podsetila da je istu operu pevala nedavno, u decembru prošle godine, u Skoplju.
- Takođe je u pitanju bio nov ansambl, pa sam računala da nemam razloga za zebnju. Naravno, to mi je samo pomoglo da obnovim ulogu, jer sam istu u Beogradu pevala samo jednom. Ipak, na sam dan predstave imala sam veliku tremu, jer je uloga Leonore veoma delikatna i zahtevna – naglašava Jasmina Trumbetaš Petrović i ističe da je sala bila prepuna, a u publici, osim Slovenaca, bilo je mnogo gledalaca i iz okolnih zemalja, pre svega Austrije, Hrvatske i Italije.
- Već posle prvih taktova, to više nisam bila ja, nego Leonora. Na prvoj ariji, Me pellegrina orfana, veliki aplauz, potom sledi drugi čin, i arija Son giunta, kada su se prolomili aplauzi zajedno sa skandiranjem bravo, pa duet sa Guardianom... i na kraju gromoglasno skandiranje i višeminutne ovacije. Nisam bila svesna tog trenutka. Još uvek sam bila pod utiskom opere i nisam shvatala značaj toga da me je ta publika zaista volela te večeri aplaudirajući mi na svako moje pevanje. Po povratku, zaključila sam da sam zaista ostavila veoma dobar utisak i da, poznavajući svoju prirodu da sam samokritična i uvek želim bolje, ipak ne treba da tražim više od toga – kaže naša sagovornica.
Ona je dodala da je nastup u Mariboru bio samo još jedan u nizu iskustava “koja me prate u mojoj umetničkoj karijeri, ali se uvek iznova javljaju sa istim entuzijazmom i žarom za uspeh, bez obzira gde ste i na kojoj sceni u svetu”.
- Želim da izrazim zahvalnost Mariborskoj operi što su me pozvali i ispoštovali na pravi način, kao i kolegama, kojih je bilo iz susednih zemalja i šire, na podršci. Nadam se da će se uskoro na prostorima naše bivše države opet uspostaviti kontakti i da će umetnici moći da nastupaju na svim operskim scenama nekadašnje Jugoslavije. To bi, zaista, bio pravi potez – ocenila je Jasmina Trumbetaš Petrović.
M.B.