Vesti

USPEH “HENRIJA ŠESTOG” IZ GLOB TEATRA POTVRĐEN I NA BEOGRADSKOJ PREMIJERI

15 jun 2012

Predstava “Henri Šesti” Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića izvedena je premijerno 15. juna na Velikoj sceni ponavljajući uspeh koji je nedavno doživela u čuvenom Glob teatru u Londonu.

Gromoglasnim aplauzom i uzvicima “bravo”, mnogobrojna publika vraćala je nekoliko puta na scenu kompletan glumački ansambl koji je u naslovnoj ulozi predvodio Hadži Nenad Maričić.
Na taj način, izuzetan uspeh ove predstave ostvaren na premijernom i repriznom izvođenju 11. i 13. maja na sceni mitskog londonskog pozorišnog zdanja, potvrđen je i pred beogradskom publikom koja zaista nije štedela dlanove kako bi nagradila sve aktere ove tragikomedije, sa elementima groteske. Pored Maričića, uloge su ostvarili i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana) i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
Saradničku ekipu čine Ivana Dimić (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Amalia Benet (scenski pokret), Bora Dugić (muzika), Ivana Nenadović (organizator), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
Reditelj Nikita Milivojević, koji se odlučio za postavku “Henrija Šestog” zbog aktuelnosti teme u našem vremenu i podneblju (priča o neslozi, razdoru i unutrašnjim borbama za vlast) - uradio je i adaptaciju tog dela praizvedenog 1592. godine.
Komad počinje pogrebom Henrija Petog i vešću o gubitku niza gradova koje su Englezi držali u Francuskoj - prouzrokovanim neslogom velikaša, svađama njihovih pristalica, unutrašnjom razjedinjenošću, licemerjem i vlastoljubljem...
M.B.
Više o predstavi možete pročitati OVDE