Vesti

BEOGRADSKA PREMIJERA „HENRIJA ŠESTOG“ 15. JUNA NA VELIKOJ SCENI

7 jun 2012

Beogradska premijera komada „Henri Šesti“, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Nikite Milivojevića, biće održana u petak 15. juna (19,30) na Velikoj sceni.

Predstava je urađena u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i čuvenim londonskim pozorištem Glob teatar na čijoj sceni je veoma uspešno premijerno izvedena 11. maja u okviru „Kulturne olimpijade“.
Dva dana kasnije, sa velikim uspehom održana je i prva repriza ove tragikomedije, sa elementima groteske, u kojoj su uloge ostvarili Hadži Nenad Maričić (Henri Šesti), Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Đulvezan k.g. (Jovana od Orleana) i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
U autorsko-saradničkoj ekipi su Ivana Dimić (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Amalia Benet (scenski pokret), Bora Dugić (muzika), Ivana Nenadović (organizator), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
Povodom beogradske premijere, na konferenciji za novinare, održanoj 13. juna u Muzeju Narodnog pozorišta, upravnik Božidar Đurović rekao je da je predstava "Henri Šesti" po opštem uverenju ocenjena kao najbolja među svih 37 učesnika Šekspirovog festivala u Londonu.
- To nije samo uspeh Narodnog pozorišta, već uspeh srpskog teatra i glumišta - kazao je Đurović i dodao da o uspešnoj Milivojevićevoj postavci Šekspira svedoče kritika i publika, ali i radost reditelja i glumaca koji su pripremili predstavu.
On je naglasio da su selektori Bitefa uvrstili “Henrija Šestog” u zvaničan program tog festivala, a predstava će biti izvedena 15. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Na Kulturnoj olimpijadi u Londonu izvedeno je 37 predstava iz isto toliko zemalja, svih 37 sačuvanih drama Šekspira na isto toliko jezika, a ansambl Drame Nacionalnog teatra i reditelj Milivojević doživeli su uspeh koji, kako kažu, nisu očekivali.
Na sceni mitskog pozorišta "Glob" prvi put, u 400 godina postojanja, čuo se srpski jezik, jedan od dosadnijih Šekspirovih komada koji se ne igra preterano u svetu, izveden je u režiji Milivojevića koji ga je osavremenio i učinio prihvatljivim publici, ispričao je jedan od aktera, glumac Predrag Ejdus.
On je ocenio da je magija ove predstave zajednička igra.
- To će publika videti i na beogradskoj premijeri, a najveća vrednost glumačke igre i rediteljskog koncepta je skupna energija kojoj teže. Predstava je uspela jer se nismo bavili likovima već situacijom, šest meseci koliko smo radili predstavu bili smo potpuno posvećeni, "jedan za sve, svi za jednog" jer je nužna apsolutna koncentracija, shvatili smo da odsutnost i jednog trenutka ruši predstavu - kazao je Ejdus.
Tumač naslovne uloge Hadži Nenad Maričić ocenio je da je uspeh predstave u Londonu važan događaj ne samo za njih kao učesnike, već i Srbiju u kojoj su poremećene vrednosti.
- Igrati Šekspira u Londonu u kome je pozorište važno, izuzetan je događaj, a mi smo uradili dobar posao – rekao je on.
Prema rečima reditelja Milivojevića, uspeh u Londonu je više nego prijatan, a on se u nekoliko navrata osećao kao Novak Đoković jer su mu mnogi tražili autogram.
- Ovako nešto može da ti se posreći jednom u životu, to je uspeh svih nas - kazao je Milivojević i zahvalio glumcima na strpljenju i kreativnosti svih šest meseci koliko su ga "trpeli".
Istog dana, 15. juna u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba „Henri Šesti – GLOB foto BLOG“ autorke Zorice Janković.
Izložba će biti zastupljena kroz četiri segmenta – maketa, kostimi, video materijal i fotografije. Postavku će pratiti i katalog, a za širu javnost ona će biti predstavljena i putem internet prezentacije u vidu foto bloga.
Izložbu će otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i njegova ekselencija gospodin Majkl Devenport, ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.
M.B.
Više o predstavi možete pročitati OVDE