Vesti

USPEH “KANjOŠA MACEDONOVIĆA” POTVRĐEN I U BEOGRADU

22 oktobar 2011

Predstava “Kanjoš Macedonović”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, premijerno je izvedena u subotu 22. oktobra na Velikoj sceni.

Posle velikog uspeha letos u Budvi, na premijeri i četiri reprizna izvođenja, ova drama u tri čina, nastala u koprodukciji festivala Grad teatar Budva i Narodnog pozorišta, oduševila je i beogradsku publiku.
U prepunoj sali, gledaoci su veliki glumački ansambl, predvođen Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi, nagradili na kraju predstave dugotrajnim i snažnim aplauzom.
Autorka je “Kanjoša Macedonovića” prvi put postavila 1989. godine, takođe u Budvi, a u toj inscenaciji, zasnovanoj na realističkim i psihološkim temeljima, osnovni sukob odigravao se između malih i velikih, ponosnih i moćnih, odnosno sićušnog etničkog jezgra i kolonijalne sile. Glavni junak, mitska ličnost iz 16. veka, trgovac i avanturista, junak i antijunak, imao je romantičnu ambiciju da svojim primerom dokaže da ljude, kako kaže jedna poslovica, nikako ne bi trebalo meriti peđu, nego pameću. 
Danas u novom čitanju, 22. godine posle praizvedbe, radnja je izmeštena u period između Prvog i Drugog svetskog rata, a priča je fokusirana na odnos između male, pomalo zatvorene sredine i velikog grada - države, prema kojoj je u zavisnom vazalskom odnosu. Kanjoš, koji se posle lutanja dalekim svetovima zamorio, došao je da nam priča šta mu se sve zbivalo na tom dalekom putu i da nam, kako veli gospođa Ognjenović, pokaže ožiljke od dugog stranstvovanja...
Pored Igora Đorđevića, u podeli su bili i Marko Baćović k.g. (Daskale, ikonopisac), Predrag Ejdus (Dužd, Frančesko Foskari), Branislav Lečić k.g. (Furlan, ražalovani zapovednik broda, odmetnik), Aleksandar Đurica (Nikodim, zovu ga Mrkodim), Branko Vidaković (Luka, lukaviji i od Goluba i od lisice), Pavle Jerinić k.g. (Vukac, najljepši, a hrabar), Branko Jerinić (Stijepo, sudija i uglednik), Zoran Ćosić (Mitar, pametar, puna usta narodnih izreka), Radovan Miljanić (Golub, pitom i lukav, na priliku svome imenu), Nebojša Kundačina (Krsto, pozivar jakog glasa, čuje se od Praskvice do granice), Mišo Obradović k.g. (Stevan, ljuti, naprasiti Andrović), Siniša Ubović k.g. (Rado, željan dalekog svijeta), Hadži Nenad Maričić (Otac Filimon, kaluđer, pisar i učitelj), Tanasije Uzunović k.g. (Otac Gerasim, kaluđer putnik), Andreja Maričić (Druško di Kataro, tumač, doušnik, stražar i još ponešto), Milo Lekić k.g. (Nikolo Diedo, kapetan od straže u Mlecima), Zorana Bećić k.g. (Ivka, nekad pčela, nekad osa, bacila čini na Kanjoša), Stela Ćetković (Katna, Ivkina maćeha, ugledna matrona), Sena Đorović (Vidosava, lijepa kćer Golubova, koju je Vukac ugrabio), Jelena Helc (Đovana Gracija Foskari, duždeva kćer), Biljana Đurović k.g. (Sinjora de Dolči, njena pratilja), Marta Ćeranić k.g. (Sinjorina de Dolči, drugarica duždeve kćeri) i Stevan Piale k.g (Rektor Andrea da Molin).
POGLEDAJTE DVA IZVEŠTAJA SA BEOGRADSKE PREMIJERE: Tanjug RTS
Više o predstavi možete pročitati OVDE
M.B.