Vesti

U "ADRIJANI LEKUVRER" PREMIJERNI NASTUP J. SINADINOVIĆA I POVRATAK JADRANKE JOVANOVIĆ

28 novembar 2012

U subotu 1. decembra u operi Frančeska Čilee "Adrijana Lekuvrer", u ulozi Mauricija premijerno je nastupio prvak Opere Janko Sinadinović, a ovo izvođenje bilo je specifično i po tome što je lik Prinčipese, posle pauze od 17 godina, ponovo tumačila primadona Jadranka Jovanović.

Pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, u naslovnoj ulozi nastupila je Jasmina Trumbetaš Petrović, a u podeli su bili i Miodrag D.Jovanović (Mišone), Dragoljub Bajić (Bujon), Danilo Stošić (Opat Šazej), Marija Mitić Vasić (Žuveno), Ljubica Vraneš (Danževil), Ljubodrag Begović (Poason), Mihailo Šljivić (Kino)...
Libreto za operu napisao je Artur Kolauti, po poznatom komadu Skriba i Leguvea, o životu i tragičnom kraju poznate francuske glumice Adrijane Lekuvrer, koja je živela od 1692. do 1730. godine.
Inače, ovo je četvrta opera Frančeska Čileee, a veliki uspeh doživela je već na samom startu, nakon praizvođenja u milanskom "Teatro Lirico Internazionale" 6. novembra 1902. godine uz učešće Karuza i de Luke.
Veoma brzo posle toga, „Adrijana Lekuvrer“ je postavljena na scenama u Lisabonu, Barseloni, Ženevi, Buenos Ajresu, Londonu...
Opera "Adrijana Lekuvrer" premijerno je izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 7. oktobra 1995. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića.
Njegovu režiji 27. novembra 2010. godine obnovili su Aleksandar Nikolić i Stevan Marković.
U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.