Vesti

MAESTRO DEJAN SAVIĆ GOSTOVAO U SOFIJSKOJ NACIONALNOJ OPERI

9 april 2013

Istaknuti srpski umetnik, dirigent Dejan Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, proteklog vikenda je gostovao u Sofijskoj nacionalnoj operi i baletu.

U ovoj uglednoj operskoj kući maestro Savić je dirigovao dvema jednočinkama iste večeri, Maskanjijevom "Kavalerijom Rustikanom" i Pučinijevim "Đanijem Skikijem".
Nastup našeg eminentnog umetnika naišao je na oduševljenje publike, jednako kao i učesnika u predstavama, odličnih solista, hora i orkestra. Kako g. Savić nije prvi put u Sofijskoj operi, mnogi su se prisetili i njegovog prvog pojavljivanja za pultom ansambla pre skoro deset sezona, kada je na prvom izdanju festivala "Opera na trgu" muzički uobličio i rukovodio izvođenjem Rossinijevog "Seviljskog berberina".
Predstavi su prisustvovali i predstavnici ambasade Republike Srbije u Sofiji, g. Vladan Stamenović i Aleksandar Milićević, sa kojima je g. Savić razgovarao o mogućnostima boljeg plasiranja kulturnih sadržaja iz Srbije u susednoj Bugarskoj. Najzad, o saradnji se razgovaralo i tokom susreta v.d. upravnika Narodnog pozorišta sa g. Plamenom Kartalovim, direktorom Sofijske opere i baleta, kojom prilikom je zaključeno da su se stekli uslovi da se Ministarstvima kulture obeju država predloži razmena reprezentativnih operskih i baletskih predstava.
Maetro Savić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da se u najskorijoj budućnosti ponovo pojavi za pultom Sofijske opere i baleta.