Vesti

DEJAN SAVIĆ OTVORIO SEZONU RUMUNSKE NACIONALNE OPERE U TEMIŠVARU

23 septembar 2014

Istaknuti srpski dirigent Dejan Savić otvorio je novu sezonu Nacionalne rumunske opere u Temišvaru.
On je u ovome banatskom gradu, gde je inače čest i rado viđen gost, dirigovao svečanom predstavom Verdijeve Travijate pred punim gledalištem koje je ovacijama ispratilo umetnike sa scene.  
U naslovnoj ulozi se predstavio domaći sopran Mihaela Marku, umetnica koja je karijeru započela upravo u ovome teatru a danas nastupa širom Evrope, u operama poput Teatra Feniče u Veneciji, Teatra Komunale u Bolonji, Veronskoj Areni i dr.
Odličan utisak, pored izvrsnog Hora i Orkestra, upotunili su i mladi tenor velikog potencijala Joan Hotea, debitant u ulozi Alfreda, kao i dugogodišnji prvak ove renomirane Opere bariton Dan Pataka.
V.d. direktora Opere Narodnog pozorišta gđica Ana Zorana Brajović zajedno sa maestrom Savićem, iskoristila je priliku da sa domaćinima utvrdi sve neophodne detalje oko predstojećeg značajnog gostovanja naših umetnika u Temišvaru početkom novembra, sa Vagnerovom operom Leteći Holanđanin. Na ovaj način obnavlja se saradnja koju su dve nacionalne institucije kulture imale pre više godina, s obzirom da će kao uzvratnu posetu Temišvarska opera u Beogradu izvesti Pučinijevo remek - delo Turandot u subotu, 6. decembra, u okviru obeležavanja godišnjice ovog velikog italijanskog kompozitora.

Umetnici