Vesti

OVACIJE ZA OPERU "LETEĆI HOLANĐANIN" NA GOSTOVANjU U RUMUNIJI

2 novembar 2014

Opera Riharda Vagnera "Leteći Holanđanin", u režiji Dejana Miladinovića izvedena je veoma uspešno u nedelju 2. novembra na Internacionalnom muzičkom festivalu u Temišvaru.
Na sceni Nacionalne operske kuće, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, nastupili su Miodrag D. Jovanović (Holanđanin), Ana Rupčić (Senta), Janko Sinadinović (Erik), Nenad Jakovljević (Kralj), Dubravka Filipović (Meri) i Danilo Stošić (Mornar).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Publika u prepunoj sali, koja je bila rasprodata još pre mesec dana, nagradila je naše umetnike dugim aplauzom i ovacijama.
Izvođenju je prisustvovao i konzul Republike Srbije u Temišvaru Lazar Manojlović, koji je bio u društvu sa v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanom Savićem.
Gostovanje u Temišvaru bio je prvi međunarodni nastup ansambla Opere Nacionalnog teatra od 2009. godine kada su bili na desetodnevnoj uspešnoj turneji u Italiji sa predstavom „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog.
Osnovna nit „Letećeg Holanđanina”, premijerno izvedenog 23. decembra prošle godine, odnosi se na iskupljenje kroz ljubav ili žrtvu, a poruka na kraju predstave glasi da je ovaj surovi svet takav, da je prava ljubav moguća, možda, samo u nekom drugom svetu.
Opera je urađena povodom dva veka od Vagnerovog rođenja i devet decenija od prve premijere "Letećeg Holanđanina" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - 6. novembra 1923. godine.
M.B.