Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDEN "LETEĆI HOLANĐANIN" RIHARDA VAGNERA

23 decembar 2013

Opera "Leteći Holanđanin" nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, čija se 200. godišnjica rođenja obeležava u celom svetu, premijerno je izvedena na Velikoj sceni u ponedeljak 23. decembra.

Ovu romantičnu operu u tri čina, u režiji Dejana Miladinovića, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, karakterišu izuzetno uzbudljiva muzika i pitka priča koja govori o ljubavi, duhovima i zlatu.
Naslovnu ulogu ostvario je Miodrag D. Jovanović, a u podeli su bili i Ana Rupčić Petrović (Senta), Nenad Jakovljević (Daland), Dejan Maksimović (Erik), Dubravka Filipović (Meri) i Nenad Čiča (Mornar).
U predstavi je učestvovao i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Posle nepuna tri sata vrhunskog uživanja, publika u prepunoj sali, pozdravila je ovacijama kompletan ansambl ove opere koja predstavlja početak Vagnerovog zrelog stvaralaštva.
Osnovna nit „Letećeg Holanđanina”, praizvedenog 2. januara 1843. u Drezdenu, odnosi se na iskupljenje kroz ljubav ili žrtvu, a poruka na kraju predstave glasi da je ovaj surovi svet takav, da je prava ljubav moguća, možda, samo u nekom drugom svetu.
"Ova postavka je, zapravo, ono što muzičari nazivaju "varijacije na temu". Koristio sam razne izmene koje mi je omogućio razvoj tehnologije - video inserte, specijalne projekcije, drugačije svetlo i mizanscen. Ipak, dve osnovne stvari ostale su iste, a to je jednostavnost i preciznost predstave. Osnovni koncept bazirao sam na jedru koje doživljava razne metamorfoze od prvog do poslednjeg čina. Ono nam pomaže da se Holanđanin pojavi i kao duh i kao realan stvor na sceni, kao i da se vidi njegov brod. Zbog svega toga, to jedro možemo da nazovemo jedro - kapija vremena, kao vremenski portal kroz koji Holanđanin prolazi i ulazi u realno vreme", izjavio je Miladinović, koji je i scenograf ove opere koju je tokom dosadašnje karijere režirao tri puta, počev od 1994. godine - u Operi u Davosu, a potom u Milvokiju i Njujorku.
U saradničkoj ekipi su i Rade Pejčić (asistent dirigenta za pripremu pevača), Ana Grigorović (asistent reditelja), Jasna Saramandić, Miraš Vuksanović (asistenti scenografa), Katarina Grčić Nikolić (kostimograf ), Karolina Beter (lektor) i Gavrilo Rabrenović (prevod teksta i priprema titlova).
Predstava je urađena povodom dva veka od Vagnerovog rođenja i devet decenija od prve premijere "Letećeg Holanđanina" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - 6. novembra 1923. godine.
U međuvremenu, ova Vagnerova prva reformisana opera u kojoj koristi motive i neprekidnu melodiju, premijerno je izvedena u Nacionalnom teatru još četiri puta - 6. maja 1938, 5. maja 1954, 4. decembra 1958. godine i 1. aprila 1963. godine.
M.B.

Više fotografija sa premijernog izvođenja možete pogledati OVDE