Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO PREDAVANjE "VAGNEROV LETEĆI HOLANĐANIN"

27 decembar 2013

Muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić održala je u petak 27. decembra, u Muzeju Narodnog pozorišta predavanje na temu "Vagnerov Leteći Holanđanin".

Povod za njeno izlaganje bila je nedavna premijera ove romatnične opere u tri čina koja je veoma uspešno održana 23. decembra na Velikoj sceni.
Predstava u režiji Dejana Miladinovića, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, ima dve izvođačke podele. Glavnu rolu na premijeri pevao je Miodrag D. Jovanović, a na prvoj reprizi, 25. decembra Stefan Pavlović.
U prvoj predstavi solisti su bili Ana Rupčić Petrović, Nenad Jakovljević, Dejan Maksimović, Dubravka Filipović i Nenad Čiča, a u drugoj Slađana Pavlović, Dragoljub Bajić, Dejan Maksimović, Tamara Nikezić i Danilo Stošić.
Tokom izlaganja, gospođa Krajačić je govorila i o drugim operama slavnog nemačkog kompozitora Vagnera - uz Verdija najistaknutijeg romantičnog operskog stvaraoca 19. veka.
„Leteći Holanđanin" je urađen povodom dva veka od rođenja Vagnera i devet decenija od prve premijere te opere na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - 6. novembra 1923. godine.
U međuvremenu, ova Vagnerova prva reformisana opera u kojoj koristi motive i neprekidnu melodiju, premijerno je izvedena u Nacionalnom teatru još četiri puta - 6. maja 1938, 5. maja 1954, 4. decembra 1958. godine i 1. aprila 1963. godine.
M.B.