Vesti

ODRŽANO PREDAVANjE O KULTURNOJ SARADNjI U PODUNAVLjU

26 maj 2011

U okviru ciklusa „Tribine“, u četvrtak 26. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, direktor „Balkankult fonadacije” Dimitrije Vujadinović održao je predavanje na temu „Kulturna saradnja u Podunavlju“.

Vujadinović je istakao da je cilj ovog skupa pružanje podrške razvoju kulturnih, umetničkih, komunikacionih, profesionalnih, kao i tehničkih i privrednih veza u Podunavlju.
On je rekao da je u tom kontekstu, fonadacija, na čijem je čelu, pokrenula niz akcija s obzirom da je Dunav jedna moćna reka koja svim narodima Evrope pruža mogućnost da u njoj prepoznaju svoju jedinstvenu budućnost.
- Predložili smo da grad Apatin inicira stvaranje dunavskih klasera malih gradova, kao i da se u njemu otvori rezidencijalni centar „Kuća pisaca“. Takođe, predložili smo i da se iz Ulma u Nemačkoj, odakle su brodovima nemački doseljenici dolazili do Apatina i tu se naseljavali, ponovo organizuje jedan takav skup – rekao je Vujadinović.
On je izrazio nadu da bi neki od pomenutih projekata mogli biti realizovani u doglednoj budućnosti i napomenuo da je sve to urađeno u koordinaciji sa Regionalnim centrom sa saradnju Gornjeg Podunavlja.
„Balkankult fonadacija” je osnovana 2005. godine, a njeni osnovni ciljevi su razvoj kreativnih industrija u regionu, podrška kulturnom diverzitetu, razvoj regionalnog kulturnog tržišta, podrška mobilnosti ljudi, ideja i dela.
M.B.