Vesti

PIJANISTA IZ NjUJORKA ĐORĐE NEŠIĆ ODRŽAO PREDAVANjE NA TEMU - PRIPREME ZA AUDICIJE MLADIH OPERSKIH UMETNIKA U SAD

16 jun 2014

U organizaciji Operskog studija "Borislav Popović" Narodnog pozorišta u Beogradu, u ponedeljak 16. juna u Horskoj sali "Milan Bajšanski", pijanista, korepetitor i vocal/opera coach iz Njujorka Đorđe Nešić održao je predavanje na kojem je govorio o obrazovnim i profesionalnim prilikama koje imaju mladi umetnici u Sjedinjenim Američkim Državama.
U ime Operskog studija, prisutne je pozdravila članica umetničkog rukovodstva - rediteljka Ivana Dragutinović Maričić koja je, između ostalog, kazala da je ovaj skup organizovan zahvaljujući baritonu Davidu Bižiću preko koga je uspostavljen kontakt sa gospodinom Nešićem.
Ona je izrazila uverenje da je ovo početak jedne lepe saradnje sa Nešićem i istakla da se nada da će se ovakva i slična predavanja ubuduće češće dešavati u Narodnom pozorištu.
Nešić se na početku obraćanja prvo zahvalio gospođi Dragutinović Maričić i primadoni Suzani Šuvaković Savić, koja je takođe članica umetničkog rukovodstva studija, što su bile istrajne u svojoj nameri da se organizuje jedan ovakav skup, a potom je, u veoma iscrpnom i interesantnom izlaganju, pričao o sistemu školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, njegovim specifičnostima, obrazovnim programima, uslovima dobijanja stipendije...
Skup je, pre svega, bio namenjen studentima operskog i solo-pevanja, odnosno mladim naprednim pevačima iz visokih i srednjih škola i operskih studija, kao i vokalnim korepetitorima i pijanistima.
Nešić, koji živi i radi u Njujorku, SAD, gotovo isključivo se bavi radom sa operskim pevačima, od sviranja resitala, do priprema pevača za operske uloge, koncerte i audicije.
Pevači sa kojima trenutno radi su Svetlana Serdar, David Bižić, Sava Vemić, Dimitrije Lazić, a među onima koje je beogradska publika mogla da vidi na prenosima iz Metropoliten opere nalaze se Julianna Di Giacomo, Adam Diegel, Sarah Coburn, Mikhail Svetlov, Alyson Cambridge, Kate Lindsey, Michael Todd Simpson, Sandra Eddy...
Kroz organizaciju „Opera America“, Nešić se bavi i promocijom operske umetnosti, obrazovanjem mladih pevača širom zemlje, kao i organizacijom i izvođenjem koncerata.
Kao pijanista i profesor, gostovao je u poznatim operskim kućama, školama, univerzitetima i festivalima među kojima su Tanglewood Festival, Aspen Music Festival, Greenwich Music Festival, Houston Grand Opera, San Francisco Opera, Juilliard School, Lincoln Center, United Nations General Assembly, University of Texas San Antonio, University of Milwaukee...
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE