Vesti

RUSKI PIJANISTA ALEKSANDAR SINČUK ODRŽAO SOLISTIČKI KONCERT POVODOM PROMOCIJE NOVOG KONCERTNOG KLAVIRA

10 novembar 2016

Solistički koncert ruskog pijaniste Aleksandra Sinčuka, povodom promocije novog koncertnog klavira koje je Narodno pozorište u Beogradu dobilo zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, održan je u četvrtak 10. novembra na Velikoj sceni.
U okviru ovog muzičkog događaja, koji je imao za cilj i promociju te scene kao ekskluzivnog koncertnog prostora, mladi umetnik, kome se predviđa velika svetska karijera, predstavio se publici u prepunoj sali kompozicijama Ludviga van Betovena (Sonata op. 57 "Apasionata"), Johanesa Bramsa  (Intermeco op.118 br.2), Franca Lista ("Mefisto vals"  br.1) i Sergeja Rahmanjinova (Preludijum op. 23 br 2/  Preludijum  op. 32  br 5, 12/ Etide slike or. 39, br 5, 6/ Muzički mimenti or. 16.).
Sinčuk je u Beogradu nastupao više puta, a naša publika ga pamti i po koncertu od pre nekoliko godina, kada je povodom otvaranja operske sezone u Nacionalnom teatru, svirao Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog.
Taj neuobičajeni početak operske sezone, bio je promotivnog tipa jer je Narodno pozorište, želelo da svoju scenu približi što širem krugu posetilaca. Takođe, na taj način, Kuća je, prateći pozitivne trendove velikih svetskih umetničkih metropola, doprinela da i u našoj sredini bude dočaran zanos pa i prestiž koji sa sobom nose koncerti instrumentalne muzike na pozorišnim i operskim scenama.
U tom pravcu, nastavljeno je sa promocijom scene i u te svrhe obezbeđen je veliki koncertni klavir neophodan za visoka umetnička dostignuća.
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je, na zahtev Narodnog pozorišta u Beogradu, osim za pomenuti klavir, izdvojilo namenska sredstva i za polukoncertni klavir, namenjen za potrebe Scene „Raša Plaović“, kao i za pianino u Muzeju Nacionalnog teatra.  
M.B.