Vesti

ORKESTAR NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAO PRVI KONCERT NA KOLARCU

28 februar 2011

Prvi put u svojoj dugoj istoriji Orkestar Narodnog pozorišta održao je u sredu 9. marta koncert u Kolarčevoj zadužbini sa gostima, mecosopranom Natašom Jović Trivić i holandskim dirigentom Davidom Porselajnom.

Svoje napola sakriveno mesto u orkestarskoj rupi, gde su na nižem nivou smešteni između gledališta i scene, uvek samo kao deo složene operske ili baletske predstave, orkestarski muzičari nacionalnog teatra zamenili su Velikom scenom naše najakustičnije sale.
Predvođeni sigurnim dirigentom Porselajnom sa kojim se naša publika pre nekoliko godina upoznala kada je kratko bio šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a, Orkestar Narodnog pozorišta u punoj snazi zvuka počeo je svoj nastup "Koncertnom uvertirom" Jana van Gilsea. Punoća i snaga simfonijskog zvuka usledila je u izvođenju Simfonijske svite iz opere "Zaljubljen u tri narandže" velikana 20.veka Sergeja Prokofjeva, koju je publika sa velikom pažnjom pratila. Prefinjenu poetičnu muziku francuskog impresioniste Morisa Ravela iz "Šeherezade", tri pesme za glas i orkestar na stihove Tristana Klingsora, orkestar i prvakinja Opere Narodnog pozorišta Trivić poneseno su tumačili u skladnom dijalogu.
U drugom delu koncerta Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskim vođstvom jednog od najcenjenijih holandskih muzičara Porselajna koji je u svojoj bogatoj karijeri dirigovao Londonskom filharmonijom, Londonskom simfonijetom, Simfonijskim orksestrom BBC i Filharmonijskim orkestrom u Londonu, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Bergenskom filharmonijom, Narodnim radijskim simfonijskim orkestrom u Poljskoj i mnogim drugim orkestrima, izveo je "Fantastičnu simfoniju" Hektora Berlioza.