Vesti

"BESTER KVARTET" IZ POLjSKE ODRŽAO KONCERT NA VELIKOJ SCENI

18 septembar 2012

Na Velikoj sceni, u utorak, 18. septembra, nastupili su srpskoj publici već poznati umetnici iz Poljske "Bester kvartet" koji su održali koncert pod nazivom "Metamporphoses".

Popularni "Bester kvartet", fenomen na globalnoj muzičkoj sceni, nastupio je u organizaciji Narodnog pozorišta i ambasade Poljske u Beogradu koja je bila zaslužna i za njihov prošlogodišnji nastup u srpskoj prestonici na koncertu ciklusa "Velikani muzičke scene Kolarčeve zadužbine".
Kvartet čine sjajni instrumentalisti, muzičari sa klasičnim obrazovanjem koji su se okupili 1997. godine u Krakovu na inicijativu Jaroslava Bestera, mladog muzičara, kompozitora i harmonikaša.
Kvartet je nastao kao nastavak legendarnog "Krakov Klezmer benda".
Kvartet izvodi isključivo sopstvene kompozicije ili aranžmane osmišljene za instrumentalno izvođenje, kombinuje klasičnu, džez i avangardnu muzike, uključujući najbolja ostvarenja moderne kamerne muzike gde se improvizacija smatra osnovom na kojoj se grade neke jedinstvene instrumentalne forme.
Na koncertu u Narodnom pozorištu, pored kompozicija iz ranijeg perioda, izvodili su i numere sa najnovijeg albuma „Metamporphoses" koji predstavlja najveće domete u oblasti kompozicije, jer spaja dramatičan zvuk, klasičnu preciznost i fascinaciju improvizacijom sa jevrejskom tradicijom.
M.B.