Vesti

SOLISTIČKI KONCERT RUSKOG PIJANISTE ALEKSANDRA SINČUKA 10. NOVEMBRA, POVODOM PROMOCIJE NOVOG KONCERTNOG KLAVIRA

7 novembar 2016

Solistički koncert ruskog pijaniste Aleksandra Sinčuka, povodom promocije novog koncertnog klavira, biće održan u četvrtak 10. novembra, u 20 časova, na Velikoj sceni.
Naša publika ovog umetnika pamti sa koncerata koje je svirao u Beogradu a među nastupima sigurno se izdvaja i koncert povodom otvaranja Operske sezone 2012/13 gde smo imali prilike da čujemo Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog.
Ovaj neuobičajeni početak operske sezone je bio promotivnog tipa jer smo želeli da našu scenu približimo što širem krugu publike. Na ovaj način želeli smo da prateći pozitivne trendove velikih svetskih umetničkih metropola i u našoj sredini dočaramo zanos pa i prestiž koji umetnici doživljvaju svirajući koncerte instrumentalne muzike na pozorišnim i operskim scenama.
U tom pravcu smo nastavili sa promocijom naše scene i u te svrhe obezbedili veliki koncertni klavir neophodan za visoka umetnička dostignuća.
Dugogodišnja plodna umetnička saradnja sa maestrom Sinčukom i prijateljski odnosi sa ovim značajnim pijanistom omogućila nam je da u  povodu promocije naše scene kao ekskluzivnog koncertnog prostora ostvarimo solistički koncert ovog mladog umetnika kome se predviđa velika svetska karijera.
„..Ruska pijanistička zvezda u usponu..., virtuoz moćne snage i prefinjene  istančanosti.., majstor za frazu i formu..., umetnik čiji su nastupi više nego praznik za dušu“... samo su detalji iz kritika koje su mogle da se pročitaju o ovom umetniku.
Takođe, veliko zadovoljstvo nam je da ovaj koncert možemo pokloniti svim ljubiteljima klasične muzike kao i ljubiteljima teatra koji će biti u prilici da prisustvuju neuobičajenim umetničkim sadržajima pod okriljem Velike scene Narodnog pozorišta.
Na zahtev Narodnog pozorišta u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, izdvojilo je namenska sredstva za tri klavira – veliki koncertni (Velika scena), polukoncertni klavir, namenjen za potrebe Scene „Raša Plaović“ i pianina za Muzej Nacionalnog teatra.  
Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni Nacionalnog teatra.
 
PROGRAM:

Ludvig van Betoven:  Sonata op.57 "Apasionata".
Johanes Brams:  Intermeco op.118 br.2
Franc List. "Mefisto vals"  br.1
-----------
S. Rahmanjinov.

Preludijum op. 23 br 2
Preludijum  op. 32  br 5, 12
Etide slike or. 39, br 5, 6
Muzički mimenti or. 16.

Biografija Aleksandra Sinčuka:

Uspon karijere Alekandra Sinčuka je počeo nakon što je osvojio prvu nagradu na četvrtom Međunarodnom takmičenju Sergej Rahmanjinov (Moskva 2008), nakon čega je devetnaestogodišnji pijanista imao solistički resital u Karnegi Holu u Njujorku.
Danas Alekander Sinčuk koncertira širom Rusije kao i u Ukrajini, Srbiji, Bugarskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Portugalu, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, szraelu, Maroku i Sjedinjenim Američkim Državama.
Aleksandar Sinčuk je rođen 27. jula 1988. u gradu Nakhodka, Primorski Kraj u Rusiji. Počeo je da uči muziku od sedam godina u Školi umetnosti u Velikom Kamenu  Primorskij kraj.
Alekandrov prvi muzički pedagog je bila Jelena Kulikova. Počev od 2000. godine, Aleksandar je nastavio školovanje sa Zaslužnim umetnikom Rusije, profesorom Dalekoistočne Akademije umetnosti, Izoldom Zemskovom (Vladivostok).
Dok je studirao u Vladivostoku, mladi pijanista je koncertirao u gradovima na Dalekom istoku, u Japanu, i Koreji. U septembru 2002. godine, Aleksandar Sinčuk je prmljen u Centralnu muzičku školu pri Moskovskom državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u klasu Zaslužnog kulturnog radnika, Nine Makarove. Aleksandar Sinčuk je završio Centralnu muzičku školu sa uspehom "Cum laude" i nastavio školovanje na Moskovskom državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u klasi Zaslužnog umetnika Rusije, profesora Valeri Piasetskog.
Diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu "Cum laude" u 2011. godini, a stupio je na postdiplomske studije na istom fakultetu 2014. godine Aleksandar je učestvovao na brojnim međunarodnim majstorskim kursevima, uključujući i one kod Nauma Štarkmana, Rudolfa Buhbindera, i Dmitri Baškirova. U 2014., Aleksandar Sinčuk je završio program "Artist Diploma" u Tornton školi za muziku na Univerzitetu Južne Kalifornije (LA), gde je studirao kod legendarnog američkog pijaniste i dobitnika nagrade na Prvom međunarodnom Čajkovski takmičenju u Moskvi (1958), profesora Daniela Polaka .
U 2015. godini, Aleksandar Sinčuk je dobio mesto asistenta na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski"
Aleksandar Sinčuk je laureat raznih ruskih i međunarodnim takmičenjima i stipendista mnogih fondacija:
2003-2006 - Stipendija regionalnog Dobrotvornog fonda «Performance Art of Russia»
2002, 2004 - stipendista programa predsednika «Young talents»
2005-2008 - stipendista Međunarodnog Dobrotvornog fonda Vladimira Spivakova je
* IV Rahmanjinov Međunarodno takmičenje, Prva nagrade (2008 Moskva), Diploma za najbolje
izvođenje programa sa delima Rahmanjinova,
* Specijalna nagrada od Društva "Rahmanjinov" - solistički koncert u Karnegi holu, Njujork (februar 2009).
* IX Međunarodni konkurs za mlade pijaniste u znak sećanja na Vladimira Horovica, Prva nagrade, zlatna medalja
(2012 - Kijev, Ukrajina)
* Međunarodno takmičenje "Nuits Européennes du Piano", Prva nagrade (2012 - Luksemburg)
*  6th Prix Du Piano Interlaken Classics, Velika nagrada (2013 - Bern, Švajcarska)
*  XIII Međunarodno muzičko takmičenje u Maroku, druga nagrada, Nagrada publike i nagrada orkestra (2013) Rabat / Kazablanka)
Kao stipendista Međunarodnog Dobrotvornog fonda Vladimira Spivakova, mladi muzičar je
nastupao u Rusiji i inostranstvu, u zemljama kao što su Italija, Izrael, Srbija, Bugarska, gde je
kao solista nastuo sa nacionalnom filharmonijom na čelu sa Maestrom Spivakovim.
Od januara do marta 2010. godine, Aleksandar Sinčuk je imao 37 koncerata, zajedno sa Moskovskim simfonijskim orkestrom Radio - televizije na velikoj turneji po Sjedinjenim Američkim Državama (dirigenti - Aleksej Kornienko i Robert Kol).
Aleksandar Sinčuk nastupa sa brojnim ruskim i stranim simfonijskim i kamernim
orkestrima i sarađuje sa najistaknutijim dirigentima kao što su Valerij Gergiev, Vladimir Spivakov, Dmitrij Jurovski, Dmitrij Vasiliev, Fabio Mastranđelo, Valerij Poljanski, Maksim Eškenazi, Đorđe Pavlović, Hauard Grifits itd
Aleksandar Sinčuk je čest gost na mnogim međunarodnim festivalima klasične muzike.
Kao kamerni muzičar nastupa sa pijanistom Vladimirom Komjakovim, trubačom Andrejom Iljkivom, baritonom Pavelom Baranskim, violinistkinjom Anel K. Gregori
2009. godine kompanija "Vista Vera" izdala je CD «Romanse, Sergeja Rahmanjinova» u izvođenju  Pavela Baranskog - baritona i Aleksandra Sinčuka.
2010. godine, Aleksandar Sinčuk je u Velikoj sali Moskovskog onzervatorijuma snimio solo CD
sa remek-delima ruskih kompozitora Petra Čajkovskog, Aleksandra Skrjabina i Sergeja Rahmanjinova