Vesti

KONCERT "BISERI MUZIKE RUSKOG ROMANTIZMA" 22. SEPTEMBRA NA VELIKOJ SCENI

12 septembar 2012

Koncert Orkestra Opere Narodnog pozorišta pod nazivom "Biseri muzike ruskog romantizma", na kojem će kao gosti nastupiti dirigent Vjaćeslav Ređa i pijanista Aleksandar Sinčuk, biće održan u subotu 22. septembra (20,00) na Velikoj sceni.

U prvom delu programa publika će moći da čuje Simfoniju br. 1, g-mol. Vasilija Kalinjikova, a posle pauze biće izveden Prvi klavirski koncert op.23 b-moll. Petra Iljiča Čajkovskog.
"Biserima muzike ruskog romantizma" Narodno pozorište pokreće ciklus koncerata u cilju obogaćivanja umetničkih ponuda Beogradu i Srbiji, kroz predstavljanje novih, interesantnih programa, kao i novih, ali i već poznatih umetnika iz zemlje i inostranstva. Prihodi sa ovih koncerata namenjeni su kupovini i obnovi instrumenata Orkestra Narodnog pozorišta.

Vjačeslav Ređa je završio Državni konzervatorijum „Petar Ilič Čajkovski“ u Kijevu. Na početku karijere je radio sa Orkestrom državne radio televizije (pod rukovodstvom profesora Vadima Gnedaša, 1986), potom sa Orkestrom Boljšoj teatra u Rusiji (direktor je bio nacionalni ruski umetnik, profesor Mark Ermler, 1991), kao i sa Orkestrom Severne Mađarske (direktor – nacionalni ruski umetnik, profesor Jurij Simonov, 1996). Mladi i talentovani muzičar Vjačeslav Ređa već 1987. godine postaje glavni dirigent Simfonijskog orkestra u Zaporožju, na čijem je čelu i danas. Ovog dirigenta, pored izuzetnog muzičkog dara, krasi i neobična sposobnost za umetničko rukovođenje ansamblima, te njegovim dolaskom započinje novo poglavlje u istoriji ovog orkestra osnovanog 1957, ali i celog grada Zaporožje. Tokom godina, kreativni tim koji je Ređa okupio, ostvario je veoma visoke umetničke rezultate i od malog provincijskog grada načinio svojevrsni muzički i kulturni centar, u kojem stvaraju vrhunski umetnici iz cele zemlje.
Vjačeslav Ređa je reprezentova ukrajinsku kulturu u najboljem svetlu u Ukrajini, Belorusiji, Rusiji, Poljskoj, Finskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Južnoj Koreji, kao i u našoj zemlji, a njegova umetnička dostignuća su svuda veoma visoko vrednovana i od publike i od kritike.
Maestro Ređa je za svoj moto uzeo Rodinovu misao „Umetnost je divna lekcija iz iskrenosti“.

 

 

 

Aleksandar Sinčuk (Aleksandr Nikolaevič Sinčuk), rođen je 27. jula 1988. u Nahodki, Primorski kraj u Rusiji. Muzičku školu pohađa od svoje sedme godine u lokalnoj Umetničkoj školi. Već tokom studija u Vladivostoku, priređuje solo koncerte na Dalekom istoku, u Japanu i Koreji. U Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi primljen je 2002, u klasu profesora Nine Makarove. Nagli uspon u karijeri doživljava posle pobede na Četvrtom međunarodnom takmičenju „Sergej Rahmanjinov“ u Moskvi 2008 (Diploma za najbolje izvođenje monografskog programa Rahmanjinovih dela, Specijalna nagrada Udruženja „Rahmanjinov“), što ovom, tada devetnaestogodišnjem pijanisti, otvara vrata za nastup u Karnegi holu u Njujorku februara 2009. Danas, Sinčuk nastupa u Moskvi, gradovima širom Rusije i u drugim zemljama sveta: Ukrajina, Srbija, Bugarska, Italija, Španija, Nemačka, Austrija, Velika Britanija, Portugalija, Francuska, Izrael i Sjedinjene Američke Države. Studije dovršava 2011. na Moskovskom konzervatorijumu, kao najbolji u klasi profesora Valerija Pjaseckog i odmah upisuje postdiplomske studije. Već 2012, primljen je na Umetnički diplomski program – najprestižniji program pri Tornton muzičkoj školi na Univerzitetu južne Kalifornije u Los Anđelesu, u klasu profesora Danijela Polaka.  
Sinčuk je laureat mnogobrojnih ruskih i međunarodnih takmičenja pijanista:  Prva nagrada na Drugom međunarodnom takmičenju mladih pijanista (2002, Vladivostok, Rusija); Prva nagrada na Petom međunarodnom takmičenju „Marija Judina“ (2003, Peterburg, Rusija); Prva nagrada na Drugom otvorenom takmičenju mladih muzičara iz cele Rusije „Nova imena“ (2004, Hanti-Majask, Rusija); Prva nagrada na Četvrtom međunarodnom takmičenju mladih pijanista „K. Igumnov“ (2006, Lipeck); dobitnik Prva nagrada i zlatna medalja na Devetom međunarodnom takmičenju mladih pijanista u znak sećanja na Vladimira Horovica (2012, Kijev, Ukrajina). Dobitnik je i stipendija Predsedničkog programa „Mladi talenti“ (2003–2006), te Međunarodnog dobrotvornog fonda Vladimira Spivakova (2005–2008).
Beogradska publika je imala prilike da upozna Aleksandra Sinčuka na nekoliko solističkih koncerata, kao i na nastupima sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“.