Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽAN KONCERT "BISERI MUZIKE RUSKOG ROMANTIZMA"

22 septembar 2012

Koncert Orkestra Opere Narodnog pozorišta pod nazivom "Biseri muzike ruskog romantizma", na kojem su kao gosti nastupili dirigent Vjaćeslav Ređa i pijanista Aleksandar Sinčuk, održan je u subotu 22. septembra na Velikoj sceni.

U prvom delu programa publika je mogla da čuje Simfoniju br. 1, g-mol. Vasilija Kalinjikova, a posle pauze izveden je Prvi klavirski koncert op.23 b-moll.
"Biserima muzike ruskog romantizma" Narodno pozorište pokrenulo je ciklus koncerata u cilju obogaćivanja umetničkih ponuda Beogradu i Srbiji, kroz predstavljanje novih, interesantnih programa, kao i novih, ali i već poznatih umetnika iz zemlje i inostranstva. Prihodi sa ovih koncerata namenjeni su kupovini i obnovi instrumenata Orkestra Narodnog pozorišta.
Publika je višeminutnim aplauzima nagradila sve učesnike koncerta, a posebnu naklonost i simpatije iskazala je prema gostima - Ređi i Sinčuku.
Inače, za razliku od ukrajinskog umetnika Ređe, koji je prvi put gostovao u Narodnom pozorištu, beogradska publika je već imala prilike da upozna ruskog pijanistu Sinčuka na nekoliko solističkih koncerata, kao i na nastupima sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“. I ovoga puta, gledaoci su bili oduševljeni njegovim nastupom, a on im je posle burnog aplauza, uѕvratio na najbolji mogući način - izveo je na bis Rahmanjinov Prelid u g-moll-u,op.23 br.5.
Koncertu su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu kulture Miroslav Tasić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije i informisanje Dragan Kolarević, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, otpravnik poslova Ambasade Rusije Vladimir Ulasević, ambasador Belorisuje Vladimir Čušev, princeza Jelisaveta Karađorđević i druge javne ličnosti.
M.B.