Vesti

Sopran Gabrijela Ubavić gostovala u Donicetijevom „Ljubavnom napitku“

5 februar 2018

Lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić gostovala je 5. februara u operi Gaetana Donicetija „Ljubavni napitak“, koja je pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića izvedena na Velikoj sceni.

U ovoj komičnoj romansi, čija se radnja dešava u malom italijanskom selu krajem 18. veka, Ubavićeva, koja je diplomirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića nastupila je u roli mlade i bogate devojke - neodoljive heroine Adine, dok je uloga Nemorina, seoskog momka koji je voli, bila poverena tenoru Ljubomiru Popoviću.

U toj veoma popularnoj belkanto operi, za koju je libreto napisao Feliče Romani, bariton Vladimir Andrić pevao je ulogu narednika Belkorea, bas Mihailo Šljivić bio je nadrilekar Dulkamara, a sopran Tatjana Mitić devojka iz sela - Đaneta.

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

„Ljubavni napitak“, čija je premijera održana 5. novembra 2003. godine, u režiji gosta iz Bugarske Plamena Kartalova, do sada je izveden 44. puta.

Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Ljiljana Orlić, koreograf Vladimir Logunov, dok je asistent reditelja bila Ivana Dragutinović Maričić.
M.B.

Biografiju Gabrijele Ubavić možete pročitati OVDE