Vesti

TAMARA NIKEZIĆ 16. APRILA PREMIJERNO KAO MAMA LUČIJA U "KAVALERIJI RUSTIKANI"

11 april 2014

Solistkinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Tamara Nikezić premijerno će nastupiti 16. aprila kao Mama Lučija u jednočinoj operi Pjetra Maskanjija "Kavalerija Rustikana" koja će posle pauze od godinu i po dana ponovo biti izvedena zajedno sa „Pajacima“ Ruđera Leonkavala.
Pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, nastupiće i Jadranka Jovanović (Santuca), Aleksandar Dojković (Turidu), Aleksandar Stamatović (Alfio) i Ljubica Vraneš (Lola).
Predstava, za koju su libreto prema Vergiju napisali Tađoni-Toceti i Menaski, premijerno je izvedena 21. januara 2006. godine na Velikoj sceni, a režiju Ivana Stefanutija preneo je Mateo Maconi.
Ova opere praizvedena 1895. godine,a  čija se radnja odvija u selu na Siciliji, krajem 19. veka, donela je „pravu” i ”uverljivu“ -  istinitu priču iz naroda, o sicilijanskim seljacima i tako utrla put novom pravcu u operskom stvaralaštvu pod nazivom verizam.
Iste večeri, publika će moći da pogleda i Leonkavalove  "Pajace" koji se veoma često izvode sa "Kavalerijom Rustikanom" , a te dve opere poslednji put zajedno su bile na repertoaru 26. decembra 2012. godine.
U prologu „Pajaca“,  dat je pravi manifest verizma, a radnja je inspirisana istinitom pričom, čiji je svedok kompozitor bio još kao dete.
Uloga Kanija, vođe putujuće grupe, poverena je tenoru Dušanu Plaziniću, a u podeli su i Sofija Pižurica (Neda), Miodrag D. Jovanović (Tonio), Vladimir Andrić (Silvio), Darko Đorđević (Pepe), Gavrilo Rabrenović i Ranko Jović (Seljaci).
Za dirigentskim pultom biće Dejan Savić.
Opera u dva čina s prologom „Pajaci“, premijerno je izvedena 14. marta 2007. godine na Velikoj sceni u režiji gosta iz Bugarske Plamena Kartalova.
M.B.