Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izveden balet „Alisa“, u koreografiji i režiji Dejana Kolarova

25 oktobar 2021

Baletska predstava „Alisa“, u koreografiji i režiji Dejana Kolarova, inspirisana čuvenim delom dečije avanture i fantastike „Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola, premijerno je izvedena 25. oktobra na Velikoj sceni uz učešće igrača i glumaca, u okviru projekta „Mladi koreografi”.

„Alisa” je zasnovana na mašti celog umetničkog tima, a autoru je, kao polazna tačka u radu na ovom jednočinom savremenom baletu bila misao da je u današnje vreme, zbog svega što nas okružuje, onaj ko ima maštu - srećan čovek.

„Luis Kerol nas podseća da je sasvim u redu da ponekad provirimo izvan okvira. U svetu u kojem je sve besmisleno i u kojem se okviri, ionako, nameću stalno i sa svih strana, najbesmislenije je da ne probamo da se izbavimo. Biti oslobođen i osećati se dobro – to su najskuplje stvari danas. A kako to da postignemo – o tome govori ova predstava? Alisa je devojka koja ima maštu. To je ona zaboravljena moć koju mi guramo u stranu i nazivamo detinjastom, a ona je koristi kako bi upoznala i prihvatila sve delove sebe. Najvažnije je da budemo fer prema sebi. U protivnom, propadamo kroz zečiju rupu i ništa nema smisla. Budimo slobodni, ludi, veseli. Jer, to je fer”, naveo je Dejan Kolarov u programu za balet „Alisa“ koji predstavlja spoj dramske umetnosti, savremenog plesa i scenskog pokreta.

Naslovnu ulogu u ovoj predstavi o jednoj osobi, devojci, ženi koja se bori sa svojim demonima, u svom mraku i traži svetlo, igrala je Milica Jević Drndarević, a glas za njen lik dala je glumica Vanja Ejdus. 

Mačak je bio Slobodan Beštić, Kraljica - Aleksandra Bibić Kolarov, Gusenica – Nikola Bjanko (glas Nenad Stojmenović), Kuvar – Olga Olćan (glas Nikola Vujović), Blizanci - Sanja Ninković i Miloš Kecman (glas Bojana Stefanović i Miloš Đorđević).

Na kraju predstave, publika je nagradila umetnike višeminutnim burnim aplauzom. 

Aleksandra Bibić Kolarov je i asistentkinja koreografa i reditelja, a u autorskoj ekipi nalaze se i Ana Krstajić (kompozitorka), Mina Ćirić (dramaturškinja), Srđan Perić (kostimograf), Milan Kolarević (dizajner svetla) i Jasna Saramandić (scenografkinja).

Prva repriza biće održana 5. novembra.

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je pre nekoliko godina direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.