Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izveden balet „Mamac”, autorke Sanje Ninković

20 decembar 2020

Savremeni balet „Mamac”, autorke Sanje Ninković, na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, premijerno je izveden 20. decembra u podne na Velikoj sceni, u okviru projekta „Mladi koreografi”.

Oduševljena publika dugo je, posle završetka predstave, burnim aplauzom i uzvicima „bravo“ pozdravljala protagoniste ovog vrhunskog umetničkog događaja organizovanog uz ograničen broj mesta u sali i uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

U radu na baletu „Mamac” koreografkinja i autorka libreta Sanja Ninković krenula je od teze da je savremeni čovek, u sadašnjem trenutku i svakodnevici sopstvenog života, svoju sklonost ka stvaranju zavisnosti od lakih sadržaja i površne zabave, počeo da prihvata kao neminovnost.

Priznata baletska umetnica, koja je već dve decenije stalna članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta, želela je da kroz ovu predstavu, u trajanju od nepunih sat vremena, pronađe i odgovor na pitanje kako ispričati priču o gubitku, suočavanju, preboljevanju, pritisku i problemima, u uslovima čovekove skraćene pažnje i izboriti se sa zahtevima i potrebama za malom dozom prividnog rasterećenja, koje izrasta u način života?

Šta je mamac za našu pažnju, otkriva svako kada ostane sam pred sobom, u tišini pozorišne sale.

Uloge su ostvarili Dejan Kolarov, Miloš Marijan, Nikolo Bjanko,  Branko Sarić, Karlos Alvarado, Olga Olćan, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Ada Raspor, Ljiljana Velimirov, Dejana Zlatanovski Bojana Žegarac Knežević, Hoze Iglesias i Dušan Milosavljević.

U autorskoj ekipi su Maja Ćurčić i Marko Đukić (kompozitori), Jasna Saramandić (scenograf), Ida Ignjatović (kostimograf) i Maja Bajčetić (asistent koreografa).

Projekat „Mladi koreografi” pokrenula je, direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.