Vesti

NA VELIKOJ SCENI PREMIJERNO IZVEDEN BALET „KOPELIJA“, U KOREOGRAFIJI LjUBINKE I PETRA DOBRIJEVIĆA

15 decembar 2015

Balet u dva čina „Kopelija“, na muziku Lea Deliba, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, premijerno je izveden 15. decembra na Velikoj sceni.
U glavnim ulogama nastupili su Ana Pavlović (Svanilda), Jovan Veselinović (Franc) i Dejan Kolarov (Kopelijus).
U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Orkestrom je dirigovao Đorđe Pavlović.
Dekor je uradio Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Repetitori su Marija Vještica, Paša Musić i Svetozar Adamović,
Bila je to šesta postavka u Narodnom pozorištu tog sentimentalnog baleta sa komičnim elementima za koji je originalnu koreografiju uradio Artur Sen-Leon.
Ovaj slavni francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor, zajedno sa Šarlom Nuiterom, napisao je i libreto urađen po noveli „Peskar“ čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana.
San čudnog doktora Kopelijusa da udahne život svojoj kreaciji, jednoj lutki, prevazilazi priču i postaje univerzalna tema o nekome ko je drugačiji od nas. Svanilda, svojim prerušavanjem u Kopeliju, dovodi ga u zabludu da je to moguće, čini ga srećnim, ali njegovi se snovi ruše saznanjem da je u pitanju samo lutka. Ostaje sam, očajan, sa svojom kreacijom - slomljenom lutkom. Ali Kopelijus, kreator, umetnik, stvaralac, oprašta mladosti i priključuje se sredini koja ga je do tada odbacivala i učestvuje u veselju i proslavi života i mladosti...
Kopelijus, Ljubinke i Petra Dobrijevića, je pomalo i Don Kihot, sanjar, idealista ili baletmajstor koji svojoj kreaciji želi da udahne ono što najbolje zna i ume - Dušu plesa.
Na kraju predstave, publika je kompletnu umetničku ekipu nagradila dugotrajnim i burnim aplauzom.
“Kopelija“ je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izvedena 11. juna 1924. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata. Ulogu Svanilde kreirale su u alternaciji velike balerine našeg baleta Jelena Poljakova, Nina Kirsanova i Nataša Bošković, Kopelijus je bio Vasilije Šumski, a Franc – Fortunato. Kasnije su u toj roli nastupali i Maks Froman i Anatolij Žukovski.
Naredna premijera održana je 21. juna 1948. godine. Koreografiju je uradio Dimitrije Parlić koji je, u alternaciji, sa Aleksandrom Dobrohotovim tumačio lik Franca. Svanildu su dočarale Rut Parnel/ Vera Kostić/ Dušanka Sifnios, dok su se u ulozi Kopelijusa smenjivali Drago Pogačar i Branko Marković.
Nepunih 15. godina kasnije, „Kopelija“ je imala još jednu premijeru u Narodnom pozorištu - 27. februara 1963. Ovoga puta, koreografiju i režiju uradila je Vera Kostić koja je glavne uloge poverila Lidiji Pilipenko (Svanilda), Žarku Prebilu (Franc) i Milanu Momčiloviću (Kopelijus).
Čuveni baletski igrač, koreograf i pedagog Dimitrije Parlić, posle višegodišnje pauze, još jednom je odlučio da na sceni Narodnog pozorišta postavi „Kopeliju“. Premijera je održana 14. februara 1980. a u glavnim ulogama bila su istaknuta imena našeg baleta - Ljiljana Šaranović Nikolić/ Milica Bijelić (Svanilda), Dušan Simić/ Radomir Vučić (Franc) i Vladimir Logunov (Kopelijus).
Poslednja postavka urađena je 19. novembra 1991. godine, a predstava se naizmenično izvodila na tadašnjoj sceni Nacionalnog teatra u Zemunu i u matičnoj zgradi na Trgu Republike. Koreografiju i režiju Dimitrija Parlića preneli su Višnja Đorđević, Dušan Simić i Vladimir Logunov, a u glavnim ulogama bili su Milica Bijelić/ Duška Dragičević (Svanilda), Ranko Tomanović/ Nenad Jeremić (Franc) i Stevan Hadži Slavković/ Ratko Petrović (Kopelijus).
„Kopelija“ je praizvedena 25. maja 1870. godine u Pariskoj operi.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE