Vesti

„SLIKA DORIJANA GREJA“ 2. OKTOBRA NA VELIKOJ SCENI - PRVA BALETSKA PREDSTAVA U NOVOJ SEZONI

23 septembar 2015

Prva baletska predstava u novoj sezoni - „Slika Dorijana Greja“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, sa Dejanom Kolarovim u naslovnoj ulozi, biće izvedena u petak 2. oktobra (19,30) na Velikoj sceni.
U podeli su i Milan Rus (Lord Henri), Danil Kolmin (Bazil Holvord), Tamara Ivanović (Sibil Vejn), Miloš Marijan (Džejms Vejn), Maja Varićak Antić (Elis Vandeler)...
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a Logunov je odabrao 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju.
Kao i u romanu, Dorijan Grej današnjice je lep i mlad, ali je u potpunosti razoren iznutra.
U nerealnoj viziji sveta, u potrazi za večitom mladošću, a u mračnom okruženju, Dorijan, na koga izuzetno utiču okolnosti i društvo, postaje loš. On, jednostavno uživa u životu. Nema nikakve ciljeve, posebno ne plemenite. Kada njegovo stanje konačno postane skroz loše, Dorijan odlučuje da nestane sa ovog sveta...
U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, asistent koreografa bila je Maja Varićak Antić dok je izbor muzike uradila Aleksandra Paladin koja se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Predstava je premijerno izvedena 30. marta 2015. godine.
M.B.