Vesti

U OKVIRU MEĐUNARODNOG FESTIVALA HARFE, NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ ODRŽAN KONCERT „NOĆ U OPERI“

20 maj 2016

U okviru Međunarodnog festivala harfe, u petak 20. maja na Sceni „Raša Plaović“ održan je koncert „Noć u operi“ (A Night at the Opera) na kojem su nastupile stalne članice orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Gorana Ćurgus (harfa) i Marija Lazić (oboa).
Na programu su bili izvodi iz dela poznatih svetskih kompozitora koji su pisani za ta dva instrumenta.
Narator koncerta bila je glumica Milica Stefanović, a reditelj Ana Grigorović.
Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, od 16. do 24 maja, pored umetnika iz Srbije predstaviće se i gosti iz Italije, Rusije i Slovenije.
Sam festival, kao i svaki koncert, inspirisan je nekim svetskim filmskim hitom.
M.B.

Marija Lazić
Diplomirala je u klasi Ljubiše Petruševskog, a specijalizirala u klasi Dragana Lazića na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu.
Usavršavala se na majstorskim kursevima Klausa Lajnbahera (Austrija) i Alfa Nilsona (Švedska).
Tokom školovanja osvojila veliki broj Prvih i Specijalnih nagrada na takmičenjima.
Sa duvačkim triom osvaja Prvu nagradu na Republičkom takmičenju i dobija stipendiju za usavršavanje na ISA u Austriji, gde je održala veliki broj koncerata u Beču, Semeringu, Rajhenau i Badenu.
Kao solista nastupala je sa orkestrima “Gudači Sv. Đorđa”, “Pro Klasika” , Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Opere Narodnog pozorišta.
Nastupala je na Festivalu mladih kompozitora “Koma”, sa duvačkim kvintetom na koncertnom predstavljanju muzikoloških izdanja FMU.
Član je orkestra Kamerata Serbika od 2006. godine i stalno zaposlena u orkestru Opere u Narodnom pozorištu u Beogradu od 2003. godine.
Sa koleginicom Goranom Ćurgus se aktivno bavi pronalaženjem novih boja i izraza u okviru dua Oboa i Harfa od 2012. godine.
Član je organizacije MOTO (Muzičko Opersko Teatarska Organizacija) čija je misija da klasična muzika, opera i teatar budu dostupni svim ljudima i postanu sastavni deo života u Srbiji.

Gorana Ćurgus
Završila je studija harfe u klasi prof.Milice Barić, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Od 2000.godine na poziciji je solo harfistkinje orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Takođe je godinama nastupala kao saradnik velikog broja orkestara u Srbiji: Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, Vojvođanske filharmonije i drugih...
Aktivna je kao solo i kamerni muzičar.
Njena kamerna akrivnost uključuje duo sa Natašom Jović-Trivić, Edit Makedonskom i Marijom Lazić.
Sa muzičkom grupom Sekndhenders učestvovala je u nekoliko konceptualnih projekata kao Predstava za muziku “Nežno, nežno, nežnije” , Tri(p)bina, Iritacije.
Godine 2015.izvela je, sa koleginicom Milanom Zarić, premijerno u Srbiji, kompoziciju “Radost”, Karlhajnca Štokhauzena za dve harfistkinje i glasove.
Nastupala je na: Novogodišnjem festivalu u Sofiji, Ulm festivalu, Dunav fest-u u Budimpešti, Infant festivalu...
Sa koleginicom Marijom Lazić u okviru dua Oboa i Harfa, nastupala je na koncertima u Muzeju Narodnog pozorišta, Muzičkoj galeriji Kolarac, UK Parobrod.
Kao članice organizacije MOTO održale su koncert u enklavi Velika Hoča na Kosovu u okviru akcije promovisanja umetnosti u sredinama u kojima je ona teško dostupna.