Vesti

Uspešan nastup četvoro solista Baleta Narodnog pozorišta u predstavi „Romeo i Julija“, izvedenoj u Veronskoj Areni, sa čuvenim Sergejom Polunjinom

25 avgust 2019

U baletu Sergeja Prokofjeva „Romeo i Julija“, u produkciji Fondacije „Sergej Polunjin“ i „Polunjin ink“ iz Velike Britanije, sa najvećom zvezdom svetskog baleta Sergejom Polunjinom i solistkinjom Kraljevskog baleta iz Londona Alinom Kodžokaru u naslovnim ulogama, a čije je premijerno izvođenje održano s velikim uspehom 26. avgusta u čuvenoj Veronskoj Areni, nastupilo je i četvoro solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

U koreografiji i režiji nekadašnjeg soliste Kraljevskog baleta iz Londona i direktora Baleta u Bukureštu Johana Koborga, u najvećem i najbolje sačuvanom amfiteatru iz rimskog doba, sagrađenom u prvom veku naše ere, nastupili su i Dejan Kolarov, Tatjana Tatić, Igor Pastor i Jovana Nestorovska, koje je Polunjin ove sezone uvrstio u svoj ansambl, dok je inspicijent predstave bila Branislava Pljaskić, takođe iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Balet je izveden u prepunoj areni, pred 10.000 gledalaca, koji su sa najvećim oduševljenjem pratili predstavu, a na kraju, dugim aplauzom i stajaćim ovacijama pozdravili su izvođače.

Sergej Polunin debitovao je kao Romeo u dinamičnoj, potpuno novoj savremenoj verziji bezvremenske priče o strastima, ekstazi, lupanju srca i tragediji koja je postala jedan od najslavnijih i najomiljenijih baleta na svetu.

Postavljena prema bujnoj partituri Prokofjeva i upečatljivoj scenografiji kanadskog umetnika Davida Umemota, predstava prati pripovest Šekspirove igre sa klasičnim baletskim vokabularom kao njenim osnovnim jezikom.

Polunjin je izjavio da je oduvek želeo da klasični balet proizvede daleko od etabliranih baletnih kompanija, prateći svoja pravila i realizujući svoje ideje.

„I dok sam imao taj cilj, hteo sam da radim sa Johanom jer ga vidim kao osobu koja modernizuje izraz i budućnost baleta.  On kombinuje moderan pristup sa poštovanjem klasičnih plesnih tradicija. Takođe, Arena di Verona na otvorenom je tako čarobna da se možemo osećati delom nasleđa i ne može biti savršenije mesto za izvođenje i komunikaciju sa publikom“...

Predstava će biti uvrštena u redovan repertoar Sergeja Polunina.

Uspešna saradnja Narodnog pozorišta i Sergeja Polunjina, koja je započela početkom marta ove godine, kada je slavni umetnik tri dana zaredom gostovao na Velikoj sceni, nastavljena je na jedan, zaista, izuzetan način - promocijom i angažovanjem naših solista na svetskoj turneji u Italiji.
M.B.